Svet da se više angažuje oko Malija

Zapadnoafrički lideri pozvali su danas na veće angažovanje sveta u borbi protiv islamskih ekstremista u Maliju.

Izvor: Tanjug

Subota, 19.01.2013.

19:38

Default images

Francuski predsednik Fransoa Oland je rekao da će francuski vojnici tamo ostati koliko treba da bi se porazio terorizam.

Na vanrednom sastanku zapadnoafričkih lidera u Abidžanu, Obala Slonovače, ministar spoljnih poslova Francuske Loren Fabijus je rekao da je vreme da Afrikanci preuzmu zadatak obuzdavanja ekstremizma.

"Francuska je bila u obavezi da interveniše veoma brzo, kako se drugi Mali ne bi ponovio", rekao je on.

Oland je rekao da će akcija u Maliju trajati koliko treba da se porazi terorizam u tom delu Afrike, preneo je AFP.

Kriza talaca u susednom Alžiru, koja je izazvana francuskom intervencijom u Maliju, okončana je danas kada su islamski ekstremisti ubili sedam preostalih stranih talaca, a ekstremiste je nakon toga ubila alžirska armija.

Predsednik Obale Slonovače Alasan Outara, koji je trenutno i predsedavajući regionalnog bloka Ekonomska zajednica Zapadnoafričkih država, rekao je da je krajnje vreme da drugi pomognu okončanju kriza.

Prema njegovim rečima, velike sile i još zemalja treba da se angažuju u vojnim operacijama da pokažu veću solidarnost sa Francuskom i Afrikom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: