Crnogorski vojnici na obuci u HR

Pripadnici Sedmog kontingenta Vojske Crne Gore, koji se spremaju za odlazak u misiju ISAF u Avganistan, trenutno su na obuci u Hrvatskoj.

Izvor: Tanjug

Subota, 19.01.2013.

18:54

Default images

Oni se tamo pripremaju za borbene spasioce, saopšteno je danas u Podgorici.

Ministarstvo odbrane Crne Gore navelo je da će crnogorski vojnici, zajedno sa hrvatskim, učestvovati u obezbeđenju baze Marmal u Mazaru i Šarifu.

Kako je saopšteno, borbeni spasilac je vojnik, koji je pored svoje redovne dužnosti, obučen za pružanje složenijih procedura prve pomoći.
Crnogorski vojnici će od marta naredne godine promeniti lokaciju i zadatke u ISAF operaciji u Avganistanu.

Za razliku od prethodne tri godine, kada su zadatke obavljali isključivo u bazi, od marta će patrolirati gradom i na taj način obezbeđivati bazu.

Zbog promene zadataka Savet za odbranu i bezbednost Crne Gore mora doneti nova nacionalna ograničenja, kojim bi se definisalo koji je opseg zadataka crnogorske vojske, odnosno granice do kojih mogu učestvovati u zadacima koalicionih snaga u Avganistanu.

Nacionalna ograničenja, koja su trenutno na snazi, podrazumevaju da crnogorskim vojnicima u Avganistanu nije dopušteno da napuštaju vojne baze, osim u slučaju dolaska i odlaska u misiju.

Ministarstvo odbrane Crne Gore saopštilo je ranije da će osnovni zadatak pripadnika VCG u Avganistanu od marta biti spoljašnje obezbeđenje vojne baze Marmal.

Crnogorski kontingent će novi zadatak sprovoditi zajedno sa pripadnicima vojski Hrvatske i Nemačke.

Angažovanjem na obezbeđenju baze Marmal, ukupan broj crnogorskih vojnika u misiji ISAF biće smanjen sa sadašnjih 40 na manje od 30, čime će, kako navode iz Ministarstva odbrane Crne Gore, biti smanjeni i troškovi angažovanja u misiji. VCG u misiji ISAF učestvuje od marta 2010. godine.

Dnevnica pripadnika VCG u Avganistanu je 100 evra. Učešće u misiji ISAF u Avganistanu Crnu Goru godišnje košta oko 2,5 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: