Đurić: Definisati minimum ciljeva

Savetnik predsednika Marko Đurić očekuje da će i u opozicionim strankama sazreti svest o nužnosti jačanja pregovaračke pozicije Srbije u dijalogu s Prištinom.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 10.01.2013.

23:57

Default images

"Očekujem da će i kod relevantnih opozicionih stranaka sazreti svest o neophodnosti jačanja državne pregovaračke pozicije, kroz jasno definisanje minimuma nacionalnih ciljeva, a čije bi ostvarenje značilo garanciju života dostojnog čoveka za sve naše građane na teritoriji Kosova i Metohije", rekao je Đurić u intervjuu za "Večernje novosti".

On je izrazio zadovoljstvo što je to naišlo na nepodeljenu podršku SPC i celokupne srpske zajednice na teritoriji naše južne pokrajine.

Na pitanje da li veruje da će rezolucija u parlamentu dobiti široku podršku, on je rekao da su već učinjeni značajni koraci.

"O rezultatima napora preduzetih u cilju dostizanja što šireg nacionalnog konsenzusa nedvosmisleno svedoči i javno iskazana podrška koju su predsednik Tomislav Nikolić, premijer Ivica Dačić i sve stranke vladajuće koalicije pružili usvajanju skupštinske rezolucije i državne platforme za KiM", napomenuo je on.

Prema njegovim rečima, obrazloženje rezolucije je jasan pokazatelj odlučnosti da se u daljem toku pregovora ne odstupa od okvira koji su definisani državnom platformom.

"Ono je svojevrsni podsetnik i ideja vodilja svim državnim akterima u nastavku dijaloga sa privremenim institucijama samouprave na KiM", istakao je Đurić.

Upitan kako možemo nametnuti priču o suštinskoj autonomiji KiM i srpskom regionu unutar te autonomije, ako je za ključne države EU nezavisnost Kosova završena priča, kaže da je "puno primera u istoriji da se važne bitke ne dobijaju samo silom, već i upornošću, odlučnošću, posvećenošću ideji, strpljenjem, verom i istrajnošću".

"Verujem da je moguće dostići pravednije rešenje za Kosovo i Metohiju od onih koja nam se trenutno nameću kao neizbežna, jer verujem da ono što danas vidimo na Kosovu nije u skladu sa civilizacijskim dostignućima i standardima Evrope 21. veka", dodao je on.

Đurić kaže da će Srbija sigurno dati pun doprinos tome da se ovakvo stanje prevaziđe, i to je upravo ono na čemu veoma posvećeno radi.

"Ubeđeni smo da su rešenja izložena u predlogu skupštinske rezolucije i državnoj platformi mnogo usklađenija sa standardima EU nego što je to realnost u kojoj Srbi i nealbansko stanovništvo trenutno žive na teritoriji KiM. Na kraju krajeva, da je nezavisnost Kosova završena priča, nas niko više i ne bi zvao na bilo kakve pregovore", primetio je on.

Na pitanje šta bi za Beograd bio pozitivan ishod političkih pregovora, on kaže da je to jasno definisano predlogom skupštinske rezolucije i, u najkraćem, podrazumeva zaštitu teritorijalnog integriteta Srbije i stvaranje preduslova za to da srpska zajednica i druge nacionalne zajednice širom Kosova i Metohije budu u mogućnosti da jačaju, rastu i žive u miru i sigurnosti.

Što se tiče šansi da se kao posrednik u politički dijalog uključe i Ujedinjene nacije, Đurić kaže da se čini da ta ideja nailazi na snažno protivljenje nekih veoma uticajnih država.

"Nažalost, pomalo skrajnutoj ulozi UN u pregovaračkom procesu dosta su doprinele i neke, reklo bi se, ne baš dobro promišljene odluke onih koji su u prethodnom periodu vodili kosovsku politiku sa srpske strane. Ipak, UN i posebno Savet bezbednosti i dalje će po prirodi stvari igrati značajnu ulogu u procesu rešavanja pitanja KiM", dodao je on.

Povodom mogućnosti da Kosovo aklamacijom bude primljeno u UN, bez formalne odluke Saveta bezbednosti, Đurić kaže da se principijelna politika Ruske Federacije i NR Kine, ali i svih drugih prijateljskih država koje ne priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, zasad se pokazala kao značajna brana kršenju osnovnih principa međunarodnog prava, čak i u uslovima ogromnih pritisaka na članice UN da odustanu od svojih principijelnih stavova.

"Mi smo im na tome veoma zahvalni", istakao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: