"Platforma neće uticati na dijalog"

Samuel Žbogar kaže da platforma Srbije za EU "nema vrednost", jer su zaključci ministara EU iz decembra 2012. jedina platforma za dijalog Beograda i Prištine.

Izvor: B92

Četvrtak, 10.01.2013.

20:51

Default images

"Platforma Srbije o Kosovu nema vrednost za Evropsku uniju i neće imati nikakvog uticaja na dijalog Kosova i Srbije", rekao je specijalni izaslanik EU i šef kancelarije EU na Kosovu u intervjuu za program RTK na srpskom.

“Ne mogu da komentarišem platformu Srbije. Za mene platforma u procesu dijaloga ostaje ona Saveta ministara EU iz decembra, gde su jasno određeni zahtevi zemalja Evropske unije za Kosovo i Srbiju. Na osnovu tih zaključaka se vodi i proces dijaloga”, kazao je on.

Tokom intervjua Žbogar uopšte nije spomenuo Beograd kada je govorio o mogućim rešenjima za sever Kosova, ali je stavio do znanja da se takvo rešenje može postići u procesu dijaloga.

Prema njegovim rečima, održivo rešenje se može pronaći i to je ono što je prihvatljivo za vlasti Prištine i ya građane koji žive u tom delu Kosova.

“Mi nemamo rešenje za sever. Rešenje može biti to koje ima podršku vlasti u Prištini i stanovnika severa. Ne može biti nametnug rešenja ni za jednu stranu. Rešenje se može pronaći i to će biti rešenje koje će zadovoljiti obe strane ili ostaviti nezadovoljne obe strane. To treba da bude rešenje od kojeg niko neće biti frustriran”, kazao je Žbogar.

On je rekao da je EU zadovoljna dosašnjim tokom dijaloga, ali da u budućnosti očekuje veće rezultate. Prema njemu, najveći uspeh do sada je postizanje i implementacija sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima (IBM), od koje su dobili i Kosovo i Srbija.

Skupština Srbije raspravljaće u subotu o Rezoluciji Vlade Srbije o KiM. Predstavnici Srba sa severa Kosova ocenili su ranije danas da je predlog Rezolucije u suprotnosti s tekstom platforme predsednika Tomislava Nikolića koja, za razliku od Rezolucije, neće biti dostupna za javnost.

U međuvremenu, nastavljen je tehnički dijalog Beograda i Prištine u Briselu. Neimenovani zvaničnik Evropske komisije izjavio je za Tanjug da su se radne grupe Beograda i Prištine večeras razišle bez konkretnog dogovora o naplati carine i da će dijalog biti nastavljen sutra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: