Inspektorka odavala informacije

Inspektorka londonske policije Ejpril Kesborn proglašena je krivom zbog pokušaja da proda informacije jednom od tabloida Ruperta Mardoka.

Izvor: B92

Četvrtak, 10.01.2013.

20:07

Default images

Kesbornova je tako postala prva osoba koja je proglašena krivom u skandalu prisluškivanja javnih ličnosti od obnavljanja istrage početkom 2011.

Ona je optužena za zloupotrebu položaja jer je telefonom pozvala tabloid "Njuz of d vorld" i ponudila informacije o tome da će londonska policija ponovo pokrenuti istragu o prisluškivanju telefona, koja je bila obustavljena.

Tužioci su naveli da tabloid nije objavio priču zasnovanu na njenom pozivu i nije dao novac, ali je ona "grubo povredila" poverenje javnosti ponudivši prodaju informacije.

Ona je takođe optužena za pokušaj podrivanja istrage o prisluškivanju - koja se bila usredsređena na Mardokove novinare u sada već ugašenom tabloidu "Njuz of d vorld" - tako što je prosleđivala informacije listu.

Ključni svedok na suđenju je naveo da je Kesbornova želela da "minira" istragu jer se bojala da će to zaokupiti resurse koji su potrebni u borbi protiv terorizma.

Policija je navela u saopštenju da prodaja poverljivih informacija novinarima radi pribavljanja lične koristi neće biti tolerisana i da je Kesbornova "zloupotrebila" svoj položaj u policiji.

U saopštenju se takođe kaže da je optužena iskoristila istragu da zaradi čime je izdala službu i izneverila kolege, kao i da je ključne informacije o njenom postupku policiji prosledio upravni odbor Mardokove firme "Njuz korporejšn", prenosi AP.

Presuda detektivki Ejpril Kesborn, koja je bila na čelu odeljenja za suzbijanje finansijskog terorizma, biće izrečena krajem meseca.

Tabloid "Njuz of d vorld" ugašen je 10. jula 2011. pošto je izbio skandal zbog navoda da su novinari tog lista prisluškivali telefone i čitali telefonske poruke žrtava ubistva i terorističkih napada, poginulih vojnika i članova porodica stradalih, kao i brojnih javnih ličnosti, uključujući bivšeg britanskog premijera Gordona Brauna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: