Hag: Nastavljeno suđenje Mladiću

Na suđenju Ratku Mladiću, koje je jutros posle tronedeljne pauze nastavljeno pred Haškim tribunalom, svedočio je holandski oficira Patrik van der Vajden.

Izvor: B92

Četvrtak, 10.01.2013.

18:53

Default images

Holandski oficir je bio veštak optužbe i sačinio je izveštaj o napadima snajpera na civile u Sarajevu 1992-95. Tadašnji komandant Vojske Republike Srpske, Mladić (69), optužen je, između ostalog, za terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada.

Van der Vajden je u izveštaju obradio 17 incidenata u kojima su se stanovnici Sarajeva našli na meti snajpera i zaključio da su hici mogli biti ispaljeni iz pravca u kojem su bili položaji Vojske Republike Srpske oko grada.

Taj zaključak, veštak je izveo posle boravaka u Sarajevu 2006. i 2009. godine tokom kojih je, na osnovu iskaza svedoka, na licu mesta pokušao da utvrdi gde je bio izvor snajperske vatre.

U sudnici, odgovarajući na pitanja tužilaca, Van der Vajden je potvrdio da je mesto u centru Sarajeva na kojem je, u novembru 1994, snajperskim hicem bio ubijen sedmogodišnji Nermin Divović, a ranjena njegova majka Dženana Sokolović, bilo vidljivo sa zgrade Metalke na Grbavici u kojoj su, prema optužnici, bili snajperisti VRS.

U optužnici protiv generala Mladića navedeno je da je dečaka usmrtio hitac koji je prethodno prošao kroz stomak njegove majke, ranivši je.

Isti zaključak - da su poprišta napada bila vidljiva sa snajperskih položaja VRS - veštak optužbe, kapetan u specijalnoj jedinici holandske vojske, doneo je i za nekoliko drugih snajperskih incidenata navedenih u optužnici protiv Mladića, u kojima su civili u Sarajevu, uključujući trogodišnju devojčicu, bili ranjeni ili ubijeni.

U unakrsnom ispitivanju, Mladićev branilac Dragan Ivetić osporavao je stručnost Van der Vajdena za veštačenje i metodologiju koju je primenjivao.

General Mladić današnjoj raspravi je prisustvovao do kraja, iako se jutros požalio sudijama da se "vrlo loše oseća" i zatražio da bude prebačen u bolnicu na lečenje.

Pošto ga je predsedavajući sudija Alfons Ori (Alphons Orie) upitao znači li to da želi da se vrati u pritvor i da se odriče svog prava da prisustvuje suđenju, general Mladić odlučio je da ostane u sudnici.

Tokom prve pauze, posle jednog sata saslušavanja Van der Vajdena, odbrana je prenela sudijama da se Mladić ne oseća dobro i da želi da se vrati u pritvor i prilegne.

Sudija Ori potom je u sudnici optuženog pitao da li je to tačno, a Mladić je odgovorio:

"Ja se zdravstveno vrlo loše osećam i meni treba bolnica i lečenje. Oslabio sam u poslednjih 10-15 dana, nemam apetit... Ja ovo ne mogu izdržat'. Bolje da idem tamo da legnem, da umirem, nego ovde da slušam budalaštine NATO propagande".

Uz upozorenje da ne komentariše iskaz svedoka, sudija Ori pitao je Mladića da li se tokom poslednjih desetak dana požalio lekarima u pritvoru da se ne oseća dobro, na šta je optuženi odgovorio da je pritvorskom lekaru Paulusu Falkeu rekao da mu je "hitno potrebna bolnica i sistematski pregled".

"Izgubio sam pet kilograma, poslednjih 10 dana sam ležao u krevetu najviše, pa ako to nije dovoljno...", rekao je Mladić, govoreći usporeno i otežano.

Upitan od predsedavajućeg sudija da li se odriče ili ne odriče prava da bude prisutan u sudnici kako bi proces mogao biti nastavljen u njegovom odsustvu, Mladić je uzvratio:

"Ja ću pokušati da sedim ovde u ovoj stolici, pa makar u njoj i umro... Ne odričem se prava da se do poslednjeg trenutka branim od NATO laži i vašeg nazovi suda. Vi niste sud, vi ste korumpirana grupa..."

Sudija Ori zatim je prekinuo optuženog, a Mladićev branilac je, posle dodatnih konsultacija, rekao da će on ostati u sudnici.

Raspravno veće ranije je Mladiću zabranilo da govori u sudnici zbog glasnih komentara koje je upućivao svedocima i svojim braniocima. Uz
dozvolu sudije Orija, optuženi je danas prvi put progovorio u sudnici posle nekoliko meseci.

Do hapšenja, krajem maja 2011, Mladić je preživeo tri moždana udara, od kojih je poslednji bio neposredno pre nego što je uhapšen.

Od prebacivanja u pritvor Tribunala, Mladić je bio podvrgnut terapijama i operativnim zahvatima, a njegovo zdravstveno i fizičko stanje se znatno poboljšalo, što je i on sam potvrdio u sudnici.

Mladić se, međutim, više puta u sudnici žalio na visok krvni pritisak i da se ne oseća dobro, ali je, po rečima sudije Orija, lekarskim pregledima utvrđeno da ne postoji oboljenje koje bi ga sprečilo da prisustvuje procesu.

Suđenje Mladiću pred Haškim tribunalom biće nastavljeno sutra.

General Mladić, bivši komandant Vojske Republike Srpske, optužen je za genocid u Srebrenici i još sedam bosanskih opština; progon Muslimana i Hrvata širom BiH; terorisanje stanovništva Sarajeva i uzimanje za taoce "plavih šlemova" UN, 1992-95.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

23 h

Podeli: