Simbolična "inauguracija" Čavesa

Pristalice Uga Čavesa održale ispred predsedničke palate u Karakasu miting podrške lideru čija je, za danas planirana inauguracija, zbog bolesti odložena.

Izvor: B92

Četvrtak, 10.01.2013.

18:54

Default images

Okupljeni građani su nosili majice sa sloganom "Ja sam Čaves", transparente na kojima je pisalo "Sa Čavesom sada više nego ikad" i zastave u bojama Bolivarske revolucije, dok se preko razglasa čula muzika iz poslednje Čavesove predsedničke kampanje, prenosi AP.

Više stotina pripadnika Nacionalne garde i policije bilo je na ulicama, a umetnici su na binama duž avenije koja vodi do predsedničke palate izvodile performanse.

Dok je Vrhovni sud Venecuele saopštio da je odlaganje za danas planirane inauguracije obolelog predsednika ustavno legitimno, opozicija smatra da se odlukom najviše sudske instance krši Ustav i da Čavesu treba da prestane funkcija.
Foto: Beta, AP
"Došli smo da izrazimo podšku tako da on zna da je njegova nacija sa njim", rekla je Ani Markez, sekretarica i volonter civilne milicije koju je Čaves izgradio prethodnih godina. "Mi smo sa njim u dobru i u zlu", dodala je ona.

Bez obzira na ustavnu krizu koja je zemlju pogodila, vlada danas organizuje alternativnu svečanost na koju su pozvani lideri nekoliko latinoameričkih i karipskih država baš kao što bi dobili poziv i za pravu inauguraciju, navodi AP.

U Karakas je stiglo 19 visokih zvaničnika, među kojima predsednici Urugvaja Hose Muhika, Bolivije Evo Morales i Nikaragve Danijel Ortega.
Foto: Beta, AP
Potpredsednik Nikolas Maduro, koga je Čaves odredio za svog naslednika, razgovarao je već sa liderima o Čavesovom Petrokaripskom programu preko kojeg Venecuela prodaje naftu saveznicima po povlašćenim cenama.

Prema Madurovim rečima, lideri će kasnije otići u predsedničku palatu "na glavnu svečanost" koja, iako nije zvanično polaganje zakletve, predstavlja početak novog mandata predsednika koji je reizabran u oktobru prošle godine.

Čaves je u Havani, gde je 11. decembra četvrti put operisan od raka, posle čega je dobio plućnu infekciju, a danas je trebalo i formalno da preuzme treći predsednički mandat.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: