Asadov plan nema dodir sa realnošću

Plan sirijskog predsednika Bašara Asada o okončanju građanskog rata koji uništava njegovu zemlju "nema nikakvog dodira sa realnošću", poručuje Stejt department.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 06.01.2013.

22:44

Default images

Asadov govor predstavlja "još jedan pokušaj režima da ostane na vlasti i njime nije uzet u obzir cilj sirijskih građana da bude sprovedena politička tranzicija. Njegova inicijativa nema dodira sa realnošću", rekla je portparolka Stejt departmenta Viktorija Njuland, preneo je AFP. Vašington ponavlja da Asad treba da se povuče s vlasti.

Asad je izneo svoj mirovni plan koji uključuje konferenciju pomirenja "sa onima koji nisu izdali Siriju", a potom formiranje nove vlade i amnestiju.

"Prva faza političkog rešenja bi zahtevala da regionalne sile prestanu da naoružavaju opoziciju i okončaju terorističke operacije i prestanu da kontrolišu granice," rekao je on u prvom javnom govoru od juna.

"Mi nećemo voditi dijalog sa marionetama Zapada," dodao je Asad, kako prenosi Rojters.

Prema njegovim rečima, vlada "nije pronašla partnera" za političko rešenje krize u zemlji, ali to ne znači da nije zainteresovana za rešenje.

Sukob u Siriji nije sukob između vlade i opozicije, već "između nacije i njenih neprijatelja", kazao je Asad, kako prenosi AFP.

"Jedna stvar je sigurna a to je da smo danas suočeni sa onima koji zastupaju ideologiju Al Kaide," dodao je on, ponovivši da su iza pobune u zemlji "strani teroristi".

On je rekao da žali zbog patnji svog naroda u građanskom ratu, a svoje protivnike je nazvao "neprijateljima naroda i Boga", preneo je BBC.

Protivljenje njegovom režimu nije revolucija, ocenio je Asad.

"Za to su potrebni ljudi koji bi to osmislili, potrebna je ideja i rukovodstvo - a ko je lider ove revolucije", upitao je on, ocenivši da su pobunjenici samo "gomila kriminalaca".

Prema podacima UN, u pobuni protiv Asadovog režima koja je počela u martu 2011. godine poginulo je više od 60.000 ljudi. Diplomatski napori da se okonča sukob dosad nisu dali rezultate.

Pobunjenici su uspostavili kontrolu nad delovima teritorije na severu zemlje i formirali Savet koji su SAD i EU priznale kao rukovodstvo zemlje.

Međutim, Asadove snage pružaju snažan otpor unutar i oko velikih gradova uključujući Damask.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: