Kopti:Prvi Božić s novim poglavarom

Kopti u Egiptu proslavljaju prvi Božić posle izbora islamiste Muhameda Morsija za predsednika države i imenovanja novog koptskog poglavara.

Izvor: B92

Nedelja, 06.01.2013.

22:37

Default images

Pravoslavni Kopti su se večeras, na Badnje veče, okupili u glavnoj kairskoj katedrali, na ponoćnoj liturgiji koju je održao novi poglavar Tavadros II.

Islamistički predsednik Muhamed Morsi telefonom je čestitao Tavadrosu Božić i poslao jednog od svojih pomoćnika na Božićnu liturgiju.

Dok se u Egiptu vodi borba oko uloge religije u društvu, mnogi Kopti staju na stranu umerenih muslimana i sekularnih Egipćana koji se, kao i oni, plaše jačanja vlasti islamista.

Pojedini Kopti, zabrinuti za svoju budućnost i svoju baštinu u Egiptu, navodno čak razmišljaju da napuste zemlju, navodi AP.

Amir Ramzi, koptski hrišćanin i sudija kairskog Apelacionog suda, rekao je da je Božić šansa za molitvu za "bolji Egipat".

"Hrišćani dočekuju Božić sa razočaranjem, tugom i nezadovoljstvom, strahujući ne samo zbog svojih problema, već i zbog opšte situacije u Egiptu. Za vreme vlasti zbačenog predsednika Hosnija Mubaraka i vojnih lidera probleme su imali pre svega hrišćani, ali sada sa liderima iz Muslimanske braće svaki umereni Egipćanin ima probleme", kazao je Ramzi.

Tavadros je izabran u novembru umesto Šenuda III, koji je u umro u martu, nakon što je 40 godina predvodio tu crkvu. U jednoj od privih javnih poruka posle imenovanja, rekao je da je zbacivanjem Mubaraka utrt put za veću ulogu Kopta u javnosti, ohrabrujući ih da učestvuju u razvoju demokratije u zemlji.

Egipatski kopti, koji čine oko 10 odsto od 85 miliona stanovnika Egipta, već dugo se žale da država i muslimanska većina vrše diskriminaciju nad njima. Povremeno izbijaju sukobi sa muslimanima zbog izgradnje crkve, sporova oko zemljišta ili ljubavnih veza između muslimana i hrišćana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: