Dačić: Nemamo aspiracije prema CG

Premijer Ivica Dačić smatra da je vreme da se stavi tačka na sporna pitanja između Srbije i Crne Gore, jer se radi o dve najbliže države i dva naroda.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 06.01.2013.

18:14

Default images

"U prethodne dve decenije u odnosima Crne Gore i Srbije bilo je dosta turbulencija. Mislim da je kranje vreme da se sva sporna pitanja stave ad akta, odnosno da se stavi tačka na međusobna razmomilaženja", kazao je Dačić dopisniku Tanjuga tokom boravka u Podgorici.

On je kazao da je imao komunikaciju s crnogorskim premijerom Milom Đukanovićem sa kojim se dogovorio bilateralne sastanke, kako bi se sva sporna pitanja rešila na osnovu principa čistih računa.

"Poštujemo svaki izbor građana Crne Gore, interesujemo se za prava Srba i želimo da razvijamo prijateljstvo i bratstvo u funkciji zajedničkih interesa Srbije i Crne Gore", istakao je Dačić.

Prema njegovim rečima, krajnje je vreme da se razbije predrasude da je Srbije remetilački faktor, odnosno da Beograd ima nešto protiv crnogorske nezavisnosti i državnosti.

"Srbija nema nikakvih aspiracija prema Crnoj Gori. Srbija poštuje svaku odluku građana Crne Gore", naveo je Dačić.

On je istakao da su odnosi Crne Gore i Srbije tokom istorije bili bratski i saveznički, a takvi treba da budu i u narednom perriodu.

"Ne postoje dve bliže države nego što su Srbija i Crna Gora, odnosno ne postoje dva bliža naroda nego što su srpski i crnogorski", istakao je Dačić.

On je dodao da je legitimno to što se Srbija brine za prava svojih sunarodnika u Crnoj Gori.

"To je u skladu sa evropskim standardima", kazao je predsednik Vlade Srbije.

Dačić je ranije danas prisustvovao sahrani bivšem premijeru Savezne Republike Jugoslavije Zoranu Žižiću u Podgorici. Više o tome pročitajte u posebnoj vesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

107 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: