Parlament o rezoluciji u petak?

Predsednik Skupštine Nebojša Stefanović kaže da bi za petak, 11. januar, mogao da zakaže sednicu parlamenta na kojoj bi se raspravljalo o rezoluciji o Kosovu.

Izvor: Beta

Petak, 04.01.2013.

22:12

Default images

Ovaj datum je u opticaju u slučaju da Vlada Srbije prethodno usvoji tekst tog dokumenta.

Stefanović je izrazio uverenje da će se o rezoluciji postići širok politički konsenzus. "Verujem da će tekst koji stigne u Skupštinu biti prihvatljiv i za veliki broj poslanika opozicije", rekao je za Večernje novosti Stefanović.

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je danas agenciji Beta da će u utorak, 8. januara, biti održana zajednička sednica vlade i
predsednika Srbije o rezoluciji o daljim razgovorima Beograda i Prištine, čiji se tekst i dalje usaglašava.

Upitan da li će tekst rezolucije moći da se dopunjava amandmanima ili će pred poslanike stići kao konačan dokument, Stefanović je kazao da to zavisi od forme teksta koji skupštini bude prosledila Vlada.

"Konsultacije kod predsednika Tomislava Nikolića poslužile su da se partije opozicije upoznaju sa suštinom platforme i da one upute svoje sugestije. Ali, tek ćemo da vidimo da li će rezolucija biti otvorena za dopune u toku same sednice", naveo je Stefanović.

"Tražimo jedinstvo za Kosovo"

Na pitanje Novosti zašto je toliki optimista, kada je opozicija iznela značajne primedbe na platformu čim je upoznata sa tekstom kod predsednika Nikolića, Stefanović kaže:

"Optimista sam zato što iskreno verujem da pitanje Kosova i Metohije niko neće zloupotrebiti za ubiranje jeftinih političkih poena. Reč je o veoma važnoj državnoj i nacionalnoj temi i zato bi bilo preko potrebno da postignemo široko jedinstvo. Verujem da će tekst koji stigne u Skupštinu biti prihvatljiv i za veliki broj poslanika opozicije. Trudim se da sa svim šefovima poslaničkih grupa na kolegijumima, ali i izvan toga, razgovaram krajnje otvoreno kako da stvorimo atmosferu u kojoj ćemo se što više dogovarati, a što manje preglasavati."

Na pitanje hoće li biti novog kruga konsultacija sa šefovima poslaničkih grupa i kod predsednika Nikolića, on je rekao da nema tu informaciju, ali i dodao da će on svakako zakazati konsultacije sa šefovima svih poslaničkih klubova, čim iz Vlade stigne dokument o KiM.

"Bio sam danas u parlamentu i niko ne treba da brine da ćemo veoma brzo da pripremimo posebnu sednicu o KiM. Spremni smo da radimo dan i noć, ako bude trebalo."

Upitan da li će tekst rezolucije moći da se dopunjava amandmanima ili će pred poslanike stići kao konačan dokument, Stefanovič kaže:

"U ovom trenutku ne mogu to da garantujem, jer sve zavisi od forme teksta koju nam bude prosledila Vlada. Konsultacije kod predsednika Tomislava Nikolića poslužile su da se partije opozicije upoznaju sa suštinom platforme i da one upute svoje sugestije. Ali, tek ćemo da vidimo da li će rezolucija biti otvorena za dopune u toku same sednice."

On je rekao da će prioritet parlamentu u ovoj godini biti sistemski zakoni, koji su neophodni za nastavak reformi i evrointegracija. "Moja misija je da se ovaj saziv ne ponosi samo kvantitetom, odnosno brojem zakona koji usvaja, nego da ti zakonski predlozi budu kvalitetni i da suštinski menjaju nabolje život u Srbiji."

Stefanović je dodao da nije siguran da će skupština uspeti da izmeni Poslovnik i Zakon o skupštini do kraja godine, kako je najvljivano. "Na tu temu ćemo sigurno razgovarati i planirano je da formiramo radnu grupu koja će se time ozbiljno baviti. Ne želimo da menjamo propise preko noći kako su činili naši prethodnici i da te izmene budu isključivo volja jedne političke grupacije. Smatramo da kontrolna uloga parlamenta mora biti snažnija nego što je to sada i da njegova nezavisnost u odnosu na izvršnu vlast bude šira. Želim da o tome postignemo najširi konsenzus u svim strankama."

Na pitanje hoće li biti dovoljno novca da se ispune svi zacrtani ciljevi, pošto je budžet smanjen, Stefanović je rekao:

"Verujem da se smanjenje sa 3,6 na 2,2 milijarde dinara neće bitnije odraziti na funkcionisanje parlamenta. Skupština Srbije mora da bude odgovorna prema građanima koji su je birali i zato smo odlučili da prvo sebi stegnemo kaiš. Podsećam i da smo prilikom rebalansa budžeta u državnu kasu vratili oko 300 miliona dinara, pa je bilo dovoljno novca da se godina privede kraju."

Posle smirivanja tenzija na lokalnom nivou,SNS je ponovo ušao u klinč sa Mlađanom Dinkićem. Upitan da li mogu te varnice da uzdrmaju vladajuću koaliciju, Stefanović kaže da ta stranka nikada nije povlačila poteze koju su pravili štetu građanima i Srbiji.

"Sigurno nećemo dozvoliti da bilo ko na naš račun ubira političke poene. Predsednik Vučić će u subotu na sednici predsedništva izneti stavove u vezi sa slučajem koji pominjete i preporučiti naredne poteze. Inače, odnos prema koalicionim partnerima nije jedina tema subotnjeg sastanka, jer kao najveća partija imamo i mnogo drugih važnih pitanja koje treba rešavati."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: