Damask kritikuje UN

Sirijsko ministarstvo spoljnih poslova danas je kritikovalo izveštaj UN u kome se navodi da je nasilje u Siriji sektaške prirode.

Izvor: B92

Petak, 04.01.2013.

20:16

Default images

Ministarstvo je saopštilo da je reč o "nedostatku profesionalnosti" u izradi dokumenta.

Jedina sektaška dimenzija sukoba je strana podrška "naoružanim grupama," prenela je državna novinska agencija SANA.

Komisija UN za istragu o Siriji osnovana u avgustu 2011. još nije dobila dozvolu za ulazak u zemlju, uprkos tome što je ministarstvo naglasilo "spremnost" da radi sa stranim istražiteljima.

Odgovarajući na zaključak UN da su "čitave" zajednice u opasnosti zbog građanskog rata, ministarstvo je ukazalo na istorijsku koegzistenciju različitih etničkih i verskih grupa u Siriji navevši da se režim bori protiv "terorističkih grupa koje se finansiraju iz inostranstva," preneo je AFP.

Damask ističe da je šokantno što Komisija "ne istražuje fatve stranih ekstremista koji pozivaju na napade na različite zajednice u Siriji."

Zvaničnici režima predsednika Bašara al Asada i državni mediji odavno su označili aktiviste i naoružane pobunjenike kao neprijatelje ili "teoriste" koji dobijaju novac od Katara i Saudijske Arabije, ili Turske i Zapada.

UN u izveštaju zapravo ukazuje na jačanje islamističkih naoružanih grupa koje deluju nezavisno od pobunjeničke Slobodne sirijske armije. Prema podacima svetske organizacije u sukobu koji traje već 21 mesec dosada je poginulo 60.000 ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: