Vlast ugasila tek sedam od 130 tela

Od obećanja vlasti da će napraviti seču mnogobrojnih nepotrebnih agencija još nema ništa. Saveti, direkcije, uprave godišnje iz budžeta troše oko 850 miliona €.

Izvor: B92

Sreda, 02.01.2013.

23:34

Default images

Obećanja nove vlade da će napraviti seču administracije i ukinuti mnogobrojne agencije, zavode, fondove i savete koji su se ”namnožili” prethodnih godina, ostala su mrtvo slovo na papiru.

Iako je bilo najava da bi mogla biti ukinuta čak polovina od oko 130 ”tela za sve i svašta”, koliko se pretpostavlja da ih postoji u Srbiji, do sada je Vlada donela odluku da samo sedam agencija prestane da radi.

To su Nacionalna turistička razvojna korporacija, Fond za zaštitu životne sredine, Agencija za hemikalije, Agencija za energetsku efikasnost, Uprava za igre za sreću, Devizni inspektorat i Nacionalni savet za decentralizaciju. Njihove nadležnosti prebačene su se na ministarstva ili druge državne organe i Budžetski fond za finansiranje preventivnih programa za sprečavanje bolesti.

Usvajanjem izmena Zakona o plovidbi i lukama na unutrašnjim vodama, u parlamentu je praktično prestala da postoji Direkcija za vodne puteve.

Iako je Ministarstvo energetike tražilo ukidanje i Agencije za zaštitu od jonizujućih zračenja, taj predlog nije dobio odobrenje Skupštine. I Zavod za socijalno osiguranje sigurno će raditi i tokom ove godine, a ”preživela” je i Direkcija za železnice, Zavod za proučavanje kulturnog razvitka, agencije za stanovanje, rudarstvo, akreditaciju zdravstvenih ustanova i lekove i medicinska sredstva.

"Šta će se dešavati narednih meseci kada je reč o gašenju tela, pre svega zavisi od samih resora koji treba da naprave analizu i eventualno predlože ministarskom kabinetu da donesu odluku o ukidanju neke agencije", kaže za ”Novosti” Milivoje Mihajlović, šef vladine Kancelarije za medije.

U Ministarstvu rudarstva kažu da je ”pod njima” samo jedna agencija - za prostorno planiranje - i da ona sigurno neće biti ukinuta.

Tačan broj raznih vladinih tela koja su naglo počela da se umnožavaju od 2008. niko ne zna. Poverenik za zaštitu informacija od javnog značaja prebrojao ih je oko 100, Unija poslodavaca oko 130, a Centar za novu politiku čak 170. Svi oni godišnje iz državne kase ”gutaju” oko 850 miliona evra, a oko 60 odsto izdvaja se za plate:

"Nadamo se da agencije neće biti mesta za udomljavanje stranačkih kadrova", kaže Dragoljub Rajić iz Unije poslodavaca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: