Francuska: Komični strip o Muhamedu

Francuski satirični magazin objavio je strip pod nazivom "Život Muhamedov", komičnu biografiju osnivača islama, proroka Muhameda.

Izvor: Tanjug

Sreda, 02.01.2013.

22:27

Default images

"Islam je autorizovao (prorokovu) biografiju, pošto su je objavili muslimani. Mislim da veliki muslimanski umovi ne mogu da pronađu bilo šta neprikladno", izjavio je Stefan Šarbonije urednik francuskog magazina "Šarli Ebdo.

Prema njegovim rečima, francusko-tunižanski sociolog je pravilno i edukativno uradio strip, navodi agencija AFP i podseća da je isti francuski magazin više puta "razbesneo" muslimane objavljivanjem podrugljivih karikatura proroka.

"Pre nego što se nasmejete (liku na) karikaturama, bolje je da ga upoznate. Koliko znamo o životu Isusa, toliko ništa ne znamo o Muhamedu", naveo je urednik i dodao da je ideja za objavljivanje ovog izdanja potekla još iz 2006. kada je danski list objavio karikaturu o proproku Muhamedu koju je preuzeo i objavio "Šarli Ebdo", a koja je zapalila islamski svet.

I ranije je isti magazin izazvao niz kontroverzi objavljujući karikature proroka Muhameda, pa je urednik, u više navrata primao pretnje i bio pod zaštitom francuske policije.

Za sada, ima malo reakcija na novi strip koji se prodaje za šest evra u Francuskoj, ali je pre dva dana viši politički savetnik turskog premijera Redžepa Tajipa Erdogana osudio strip i ocenio da se radi o namernoj provokaciji.

"Da prikažete život proroka islama u karikaturi je samo po sebi greška. Šta god da zaposleni u 'Šarli Ebdo' kažu, to (strip) je provokacija", naveo je Ibrahim Kalin na Tviteru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: