Španija će izručiti Vladu "Budalu"

Španski nacionalni sud odobrio je izručenje Srbiji Vladimira Milisavljevića, jednog od osuđenih za ubistvo srpskog premijera Zorana Ðinđića 2003, javlja AFP.

Izvor: Tanjug

Sreda, 02.01.2013.

17:14

Default images

Milisavljeviću je suđeno u odsustvu i 2007. je dobio 35 godina zatvora, a kazne za ubistvo su tada izrečene i drugim pripadnicima takozvanog zemunskog klana.

Španska policija je 9. februara 2012. godine u Valensiji uhapsila Luku Bojovića, Vladimira Milisavljevića zvanog "Vlada Budala", Sinišu Petrića zvanog "Zenica" i Vladimira Mijanovića zvanog "Zuba".

Španski vrhovni sud odobrio je ekstradiciju Vladimira Milisavljevića u odluci od 20. decembra koja je danas objavljena, navodi AFP.

U odluci je navedeno da Srbija mora Milisavljeviću da omogući ponovno suđenje ukoliko on to traži, zato što je on osuđen u odsustvu.

Međutim, pre ekstradicije Milisavljević mora da odsluži kaznu za zločine koje je počinio u Španiji, gde je optužen za razne zločine među njima ubistvo i ilegalno posedovanje oružja, saopštio je sud.

Srbija traži izručenje Milisavljevića od marta prošle godine, a Ministarstvo pravde Srbije uputilo je Španiji zahtev i za ekstradiciju Bojovića i Petrića. Petrićevo izručenje Srbiji špansko pravosuđe odobrilo je krajem novembra 2012. godine.

U Srbiji se oni terete za više desetina ubistava i drugih teških krivičnih dela, među kojima je i za ubistvo premijera Zorana Ðinđića.

Bojoviću se u odsustvu sudi zbog tri ubistva i dva pokušaja ubistva, dok je Milisavljević pravosnažno osuđen na 40 godina zatvora zbog krivičnih dela koje je izvršio kao pripadnik "zemunskog klana" i na 35 godina zatvora zbog učešća u ubistvu premijera Ðinđića, a za otmicu vlasnika "Delte" Miroslava Miškovića na sedam godina zatvora.

Petrić je, takođe, pravosnažno osuđen na maksimalnu kaznu zbog ubistva od 15 godina zatvora i ostalo mu je da odsluži još tri godine i deset meseci pošto je pobegao iz zemlje u toku izdržavanja kazne. Milisavljević važi za jednog od najbližih saradnika ubijenog vođe “zemunskog klana” Dušana Spasojevića Šiptara.

Odnosima između kriminalnih grupa i pozadinom mafijaških obračuna bavio se i Insajder u Serijalu Pravila mafije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: