Berluskoni ima najmanje šanse?

Prema anketi, Italijani bi najviše voleli da premijer bude lider partije levog centra Pjer Luiđi Bersani, drugi po popularnosti je Monti, a Berluskoni treći.

Izvor: B92

Utorak, 01.01.2013.

22:08

Default images

Bersani je dobio 36,2 odsto glasova ispitanih, Monti 23,3 odsto, a Berluskoni 21,8 procenata, pokazuje anketa koju je tokom protekle nedelje sproveo Institut za istraživanje javnog mnjenja CISE za dnevnik "Il sole 24 ore".

Bez obzira na to ko bude pobedio na parlamentarnim izborima 24. i 25. februara u Italiji, suočiće se sa velikim izazovima kao što su duboka recesija i držanje javnih finansija pod kontrolom, navodi Rojters.

Pošto je premijer u ostavci Mario Monti najavio da će predvoditi koaliciju partija centra koje podržavaju njegov evropski i reformski program, jasno je da će Italijani birati između njega, Bersanijeve Demokratske partije (PD) i Berluskonijevog Naroda slobode (PDL)
Pjer Luiði Bersani (Foto: Beta/AP)
Monti je omiljen među međunarodnim investitorima, katoličkom crkvom i poslovnim establišmentom i uživa dobru reputaciju zbog toga što je uspeo da obnovi kredibilitet Italije nakon krize koju je nasledio od prethodnika Silvija Berluskonija.

Prema rezultatima ankete, 34,6 odsto ispitanika bi glasalo za Bersanijevu Demokratsku partiju, 19,7 za Berluskonijevu PDL, a 14,3 odsto za Pokret pet zvezdica.

Na četvrtom mestu bi bila UDC, najveća partija centra u Italiji koja podržava Montija, sa 6,4 odsto.

Ankete pokazuju i da 34 odsto Italijana misli da bi najvažniji zadatak nove vlade trebalo da bude regulisanje javne potrošnje, dok 24 odsto ispitanih veruje da prioritet treba da bude borba protiv utaje poreza.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: