Holandija:Nema marihuane za strance

U Holandiji je od danas stupio na snagu zakon koji onemogućava prodaju marihuane u takozvanim kofi-šopovima osobama koje nisu državljani te zemlje.

Izvor: B92

Utorak, 01.01.2013.

21:21

Default images

Zakon koji je holandska vlada usvojila 2009. godine zabranjuje stranim turistima da koriste usluge "kofi-šopova", koji imaju dozvolu za slobodnu prodaju kanabisa i lakih narkotika proizvedenih od njega, legalizovane u Holandiji od 1976. godine.

U maju je taj zakon stupio na snagu u tri južna regiona zemlje, a posle dugih diskusija, zabrana je ustanovljena i u ostalom delu zemlje.

Pretpostavljalo se da će do početka 2013. godine slične mere poštovati svi "kofi-šopovi", međutim, nedavno je vlada ublažila svoju poziciju, saopštenjem da konačnu odluku o sprovođenju zabrane za strance donose organi vlasti lokalne samouprave.

BBC navodi da će nekoliko gradova - uključujući Amsterdam, pokušati da odlože punu primenu zakona, jer ne žele da se odreknu prihoda od turista.

Međutim, vlasti Amsterdama nameravaju da uvedu mere ograničenja dostupnosti marihuane mladima, zatvaranjem "kofi-šopova" blizu škola i kažnjavanjem učenika koji budu zatečeni da puše marihuanu, navodi britanska radio-TV mreža.

U novembru su amsterdamske vlasti saopštile da neće zabranjivati stranim turistima upotrebu "kofi-šopova", a gradonačelnik Eberhard van der Lan se i ranije izjašnjavao protiv ove novine, ukazujući da će se to negativno odraziti na prihode od turizma.

Pristalice zabrane smatraju da tzv. narko-turisti povećavaju nivo kriminala u mirnim holandskim gradovima, dok protivnici, pak, smatraju da će primena zakona uništiti turizam i da će se marihuana prodavati turistima nelegalno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: