Premotavanje: Januar, februar, mart

Premotavamo 2012: u prva tri meseca prošle godine Srbija je slavila i tugovala, bilo je napeto na KiM, ali i u regionu, raspisani su izbori, glasao je i svet...

Izvor: B92

Utorak, 01.01.2013.

19:10

Default images

Januar 2012. za Beograđane je počeo otvaranjem novog mosta na Adi. U prvim minutima 2012. most su otvorili tada navjiši držani funkcioneri u društvu aktuelnog gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa, da bi 1. januara tokom dana i večeri most bio glavna atrakcija koju su građani željno obilazili.

Narednih dana stizale su vesti da je u Skoplju umro Kiro Gligorov, da je Ljubiša Milanović poznat po gostovanju u jutarnjem programu RTS-a gde je prozvao najbliže saradnike Borisa Tadića smenjen sa mesta pomoćnika ministra zdravlja i predbožićno izvinjenje Ivice Dačića

- za ’90-te.

U Banjaluci se obeležavalo 20 godina Repulike Srpske, Milorad Dodik odlikovao je Borisa Tadića, a taj čin nije naišao na pohvalu Tomislava Nikolića. Predsednik SNS-a je ocenio da Tadić nije imao zasluge za stvaranje i očuvanje Republike Srpske. A onda je izbila afera Borik – nađeno je oružje u sportskoj sali u Banjaluci u kojoj je održavana proslava i ubrzo se zavrtela priča o navodnom terorističkom napadu na državni vrh Srbije koji je bio na proslavi.

Priču o oružju je ubrzo palo u drugi plan nakon autorskog teksta crnogorskog pisca Andreja Nikolaidisa, inače savetnika predsednika Skupštine Crne Gore. On je tu napisao da "bio civilizacijski iskorak da su upotrebljeni dinamiti i puške uneti u dvoranu gde je nedavno proslavljena dvadesetogodišnjica Republike Srpske". Nakon stranačkih i ostalih prepucavanja da li je to bio poziv na terorizam ili pak umetnička sloboda jednog pisca, u prvi plan je izleteo Sreten Ugričić, do tada dugogodišnji upravnik Narodne biblioteke.
Foto: Tanjug, arhiva
Ugričić je smenjen na telefonskoj sednici Vlade zato što je bio jedan od potpisnika proglasa kojim su srpski pisci dali podršku crnogorskom kolegi Nikolaidisu.

Tokom januara 2012. stranke su hvatale zalet za predstojeću izbornu kampanju – LDP je prozivao Ivicu Dačića pre svega zbog Ugričića, mediji su se bavili pitanjem da li će lider Tomislav Nikolić biti kandidat naprednjaka za premijera, a URS je odgovorio da nema boljeg čoveka za to mesto od Mlađana Dinkića. Vuk Jeremić je najavio da će se kandidovati za visoko mesto u UN.

Srbija je opet došla do udarnih svetskih medija ali ovaj put zbog neobične vesti da se u jednom selu kod Čačka rodilo ljubičasto tele,

U Hrvatskoj je očekivano uspeo referendum o ulasku te zemlje u EU, a Srbija je promenila brzinu kada je reč o evropskim integracijama, ali će pravo ubrzanje dijalog Beograda i Prištine u liku Borka Stefanovića i Edite Tahiri uz posredovanje Brisela doći u februaru. No pre toga, udarne vesti u regionu bile su one o napadu na navijače Hrvatske u Novom Sadu koji su došli kako bi pratili Evropsko prvenstvo u rukometu.

Poslednji dani januara bili su u znaku sporta – evropskog prvenstva u rukometu, vaterpolu i teniskog gren slem turnira u Australiji. I baš tog poslednjeg petka u januaru i to uveč kada su vaterplisti i rukometaši Srbija igrali ključne utakmice, a Novak Đoković u Melburnu imao maratonski meč sa Endijem Marejem, Vlada Srbije je na telefonskoj sednici odlučila da za 1 dolar od US Stila kupi Železaru Smederevo.

Februar

Foto: Tanjug, arhiva
Srbiju je zahvatio ledeni talas, Beograđani su se prijavljivali za Busplus kartice, a Žarko Laušević je već od 1. februara imao novi pasoš Srbije koji mu je u Njujorku uručio ministar policije Ivica Dačić. Istog dana u Beogradu se desio burni duel između Milorada Dodika i Čedomira Jovanovića tokom kog predsednik Republike Srpkse i lider LDP-a nisu uspeli da približe stavove o ključnim pitanjima – Republici Srpskoj, genocidu u Srebrenici i zločinima u BIH.

Samo par dana nakon što su nekadašnji pripadnici "zemunskog klana" Sretko Kalinić i Željko Milovanović pokušali bekstvo iz posebne pritvorske jedinice Specijalnog suda u Ustaničkoj ulici, u Valensiji je uhapšen Luka Bojović. Uz Bojovića uhapšeni su i Vladimira Milisavljevića, Vladimir Mijanović i Siniša Petrić, medije su objavljivali fotografije uhapšenih, kao snimak španske televizije u kome Luka Bojović u trenutku hapšenja šalje poljubac a ministar Dačić samouvereno poručio da zemunski klan više ne postoji.

Nekoliko dana nakon hapšenja Aleksandar Vučić je najavio da će specijalnog tužioca Miljka Radisavljevića obavestiti o tome da je jedan visoki državni funkcioner 2008. sreo sa Lukom Bojovićem. Pismo je poslato tužiocu, dok je ime funkcionera ostalo samo da kruži po kuloarima..
U Los Anđelesu je umrla Vitni Hjuston, a naš Balkanski region se uzbudio zbog „Zemlje krvi i meda“ filma holivudske super zvezde Anđeline Džoli koji je premijerno prikazan u Sarajevu.

Stranke hvataju zalet za predstojeću kampanju, polemiše se o tome kada će biti raspisani izbori te da li će zajedno sa redovnim parlamentarnim biti i vanredni predsednički. Zbog te dileme SNS je najavljivao da će novi premijer biti Tomislav Nikolić. Dok su DS ostale stranke prozivale da kaže ko će biti njihovh kandidat za premijera, poltičku scenu uzburkala je Vesna Pešić koja je rešila da napusti politiku.

Podignuta je optužnica u aferi vakcine protiv bivše direktorke RZZO Svetlane Vukajlović, dok je Svetlana Ražnatović odslužila kaznu kućnog privtora uz elektronsku narukvicu.

Na Kosovu, severu i enklavama gde žive Srbi održan je referendum o tome da li se prihvataju institucije takozvane Republike Kosovo, a u međuvremenu je utaban put da Srbija dobije kandidaturu. Beograd i Priština postigli su dogovor o regionalnom predstavljanju Kosova sa zvezdicom i uz fusnotu čime su ispunjeni uslovi da Srbija dobije status kandidata za EU. O tome su poslednjih dana februara odlučivali šefovi diplomatija zemlaja članica EU i doneli su odluku koja je prvog dana marta bila i zvanično obelodanjena.

Mart

Foto: Tanjug, arhiva
Prvi dani marta su se u tom trenutku činili kao možda i ključan trenutak godine, Srbija je dobila dugo čekani status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

Zastave EU su se zavijorile ispred zgrada Vlade i Skupštine, čestitke su stizale sa svih strana, razmenjivale su se i unutar zemlje, a tadašnji predsednik Boris Tadić je napomenuo da je uspeh veliki, ali da će "epohalan biti kada Srbija pređe začaranu granicu i postane članica EU".

Tada prvi potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić je napomenuo da je ironično to što je SPS zaslužan za ispunjavanja obećanja DOS-a. Nešto slično izgovorio, mnogo kasnije u 2012. godini, sa više pozicije, uz oštriji ton.

Sledeći korak u integracijama jeste dobijanje datuma početka pregovora o članstvu, a Evropska komisija je u martu poručila da će ga predložiti čim Srbija postigne dogovore sa Prištinom o energetici i telekomunikacijama. Fokus sa Brisela ubrzo je prebačen na domaći teren, odnosno na izbore, za koje tokom marta još nije bilo sigurno da li će biti objedinjeni.

Bez obzira na to, Tomislav Nikolić je rekao da će on biti kandidat SNS za predsednika i naveo je da će se povući iz politike ako mu "ikada zatraže Kosovo zarad ulaska u EU". Tih dana je kandidat za gradonačelnika Beograda Aleksandar Vučić je pozivao svog rivala Dragana Đilasa na duel, dok je Mlađan Dinkić izjavio da neće u vladu sa SNS i SRS, a Dačić govorio da će sigurno pobediti... Demokrate su govorile negativno o svojim rivalima, pozitivno o sebi, a učesnici na izborima, koji ne spadaju u "prvi politički red" u Srbiji, su pobrali simpatije zbog svojih reklamnih spotova i ekstravagantnih izjava...

Mnogo se govorilo i o sprovođenju izbora na teritoriji Kosova i Metohije i pritiscima iz sveta, a namere srpskih vlasti su u Prištini protumačene kao "napad na integritet i suverenitet države Kosova", a uz oštru retoriku Hašim Tači je rekao i da bi "svi Albanci najlakše i najbolje mogli živeti u jednoj državi". Poručivano je i da će KPS sprečiti "bilo kakve izbore na Kosovu".

Kroz more vesti o nadolazećim izborima stigle su i dve o saobraćajnim incidentima vezanim za Ivicu Dačića i Velimira Ilića, koje ipak nisu izrasle u nešto veće. Saobraćajni incidenti će mnogo više u žiži biti u poslednjim mesecima godine.
Sa danima zagrevanja za predizbornu kampanju poklopio se i jedan od najvažnijih ekonomskih događaja godine - "srpski fića", odnosno proizvod Fijatove fabrike u Kragujevcu model 500L predstavljen je na sajmu u Ženevi, a za volanom su prvi bili Boris Tadić i B92.

Kampanja je zvanično počela 13. marta.

Pet dana kasnije sve to je bilo u drugom planu, jer je Srbiju zatekla tužna vest - posle duge borbe i teške bolesti u 57. godini preminula je Verica Barać, predsednica Saveta Vlade Srbije za borbu protiv korupcije.

Javnost je bila jedinstvena u oceni da je njena smrt bila veliki gubitak za Srbiju, a prema rečima kolega i saradnika Verica Barać će ostati upamćena kao hrabra i neverovatno uporna žena i kao beskompromisni borac protiv korupcije.

Prema ocenama Srbijanke Turajlić "srceparajuće izjave" političara su mahom bile licemerne, jer su mnogi napadali, osporavali i saplitali Vericu Baraću njenoj borbi, a tome sa čime se ona suočavala govori i podatak da je poslala Vladi 70 izveštaja, ali joj je odgovor stigao na samo pet.

Pitanje odgovornosti i odnosa države prema mnogim stvarima postavljeno je i nešto ranije, kada je Marko Milošević i pravosnažno oslobođen odgovornosti za prebijanje nekadašnjih pripadnika organizacije Otpor iz Požarevca 2. maja 2000. godine i to zbog zastarevanja procesa.

Problema sa birokratijom bilo je i kada su stigle mnogo vedrije vesti i to sa stepenica Skupštine Srbije, gde je predata peticija sa više od 180.000 potpisa za ukidanje PDV-a i ograničavanje marži na opremu za bebe.

Tema meseca je bio i Luka Bojović o čijim je navodnim kontaktima sa jednim državnim funkcionerom tužioca Miljka Radisavljevića izvestio Aleksandar Vučić. Više detalja o njihovom razgovoru nije bilo, a zbog istrage su označeni službenom tajnom.

Srbijom su u martu išle i kolone traktora poljoprivrednika iz Vojvodine koji su protestovali zbog novog načina subvencionisanja, zahuktavalo se u diplomatskim krugovima u Evropi zbog kandidature Vuka Jeremića za mesto predsedavajućeg GSUN, vođa Obraza je osuđen na deset meseci...
Foto: Tanjug, arhiva
Srbija je ove godine bila skoro potpuno okrenuta sebi, a istraživanje B92 i IPSOS na kraju godine je pokazalo da mnogi i ne mogu da se odluče za najvažniji događaj u svetu.

Ipak, dva su se izdvojila u martu.

Vladimir Putin je po treći put izabran za predsednika Rusije, u Srbiji su organizovane proslave u tu čast, a čuvena fotografija Putina sa suzom u oku je obišla svet.

"Pokazali smo da su naši ljudi istinski sposobni da razlikuju želju za promenama i obnovom od političkih provokacija, koje pred sobom imaju samo jedan cilj – rasturanje ruske državnosti i uzurpaciju vlast", poručio je Putin, koliko svojoj zemlji, toliko i drugim zemljama - ne jedini put u 2012. godini.

Drugi događaj meseca u svetu je bio šokantan - Mohamed Merah je ubio četiri osobe, troje dece i jednog odraslog muškarca, ispred jevrejske škole u Tuluzu. Francuska policija ga je nakon 32-časovne drame i opsade njegovog stana usmrtila u razmeni vatre. Kasnije je potvrđeno da je "ubica iz Tuluza" odgovoran i za ubistva trojice vojnika u Montobanu.

Predsednička kampanja u Francuskoj je bačena u senku, a strah i priče o rastućem ekstremizmu i opasnosti od terorizma su bili u fokusu

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: