Kuba slavi 54 godine od revolucije

Artiljerijskim plotunom sa tvrđave San Karlos de la Kabanja u Havani, stanovnici Kube obeležili su početak Nove godine i 54. godišnjicu pobede u revoluciji.

Izvor: Tanjug

Utorak, 01.01.2013.

19:15

Default images

Plotuni, ukupno 21, odjeknuli su tačno u ponoć po tamošnjem vremenu (šest sati po srednjoevropskom), dok su zvona sa katedrale odzvonila 12 puta, javljaju RIA Novosti.

Novu godinu hiljade žitelja i gostiju Havane tradicionalno su dočekali na svetski poznatom keju Malekon, dugom osam kilometara, kao i na trgu u starom gradu, koji je pretvoren u “restoran pod vedrim nebom”.

Na trgu i u drugim ugostiteljskim objektima do samog jutra traje muzičko-igrački novogodišnji šou, navodi ruska agencija.

U “kolevci” kubanske revolucije - gradu Santjago de Kuba, u novogodišnjoj noći podignuta je ogromna nacionalna zastava na zgradi gradonačelnika, sa čijeg balkona je 1. januara 1959. Fidel Kastro proglasio pobedu pobunjenika nad vojskom diktatora Fulhensija Batiste, odbeglog u Dominikansku Republiku.

Većina Kubanaca obeležava praznik tradicionalnom porodičnom večerom, jelka nije obavezan simbol, a ponekad stanovnici ostrva okite drveće slično boru - nekada kaktuse, ali pretežno araukarije i palme, navodi RIA Novosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: