Nikolić: Prvo na političare

Političari su najodgovorniji za katastrofalno stanje zemlje i propast privrede i zato ne smeju da se provuku u borbi protiv korupcije, kaže predsednik Nikolić.

Izvor: Tanjug

Subota, 29.12.2012.

21:39

Default images

On je u intervjuu Tanjugu rekao da ni jedan slučaj, pa ni slučaj Miškovića ne može i ne sme da uzdrma vladu, a da vanredne izbore ne očekuje bar do polovine 2013.

Za katastrofalno stanje u državi i propast privrede najodgovorniji su upravo političari i zato baš oni ne smeju da se provuku u borbi protiv korupcije, rekao je predsednik Srbije.

"Političari su od Srbije napravili ovako besmislenu zemlju. Nikad u njoj ne bi bilo ovoliko korupcije i kriminala, mita, nezadovoljstva građana svojim životom da to nisu želeli političari. Dakle, prvo na političare!", poručio je Nikolić.

Nije korektno, smatra, da se vođenje istraga protiv političara tumači kao hajka ili obračun, kao što nije u redu ni da se istrage protiv pojednih imućnih ljudi razumeju kao obračun sa svim bogatima.

Baš zbog toga, poručio je predsednik, svi treba da budu ubeđeni da istrage, uključujući i oni protiv Miškovića, neće da se razvuku na 10 ili 15 godina.

"To moraju da budu potpuno jasni i čisti slučajevi, baš kao i kod političara, ali kad su jasni i čisti onda ne sme da okleva i ne sme niko da bude zaštićen", ukazao je Nikolić.

Predsednik smatra i da ni jedan slučaj, pa ni slučaj Miškovića ne mogu i ne smeju da uzdrmaju vladu, a da će ona pasti onog trenutka kada neko iz koalicije zaustavi neku istragu .

"Vlada ne može da padne zbog toga što se bori protiv kriminala. Onda tu nešto nije u redu i takva vlada nije ni trebalo da bude ni formirana. Onda je trebalo da mi neko kaže: `Mi nećemo da formiramo takvu vladu zato što će ta vlada da se bori protiv kriminala pa će možda da dokači i nekog od nas`", rekao je predsednik.

On, međutim, nije isključio mogućnost da se sledeće godine održe vanredni izbori, ali je istakao da očekuje da do njih ne dođe bar do juna 2013. godine, kada će se definitivno znati da li je EU odlučila da pregovara sa Srbijom ili ne.

"Treba nam vlada koja će da ispuni preuzete obaveze, a za sve to vreme i obezbediti da se u Srbiji živi potpuno mirno i stabilno i insistirati na tome da se u skladu sa platformom i principima nastave pregovori sa Albancima", ukazao je Nikolić.

Predsednik Srbije, i bivši lider naprednjaka, ne krije da je očigledno da upravo SNS ima najveće šanse za uspeh na izborima, ali ukazuje da je SNS je ozbilja državotvorna stranka i da zna šta znači pet meseci bez vlade.

"To je pet meseci bez odluka, bez preuzimanja odgovornosti, pet meseci trčanja po Srbiji, obećavanja i ulaženja u štale, njive, šume i polja i to dovodi do mogućnosti da nam izmakne ono što je najvažnije - EU i sudbina Kosova i Metohije, koji su povezani. Ne očekujem bar u prvoj polovini godine da neko ko je tek uzeo vlast odlazi, a posle toga zavisi kako odluči Skupština i građani Srbija. Ja ću sa tim da se složim", ocenio je predsednik.

U regionu, poručio je Nikolić, dok je on predsednik države Srbija neće biti uzrok nestabilnosti, ali će čuvati svoje dostojanstvo.

Srbiju, kako je naglasio, niko ne može da pljuje i optužuje za zločine, a kamoli da ceo narod optužuje za zločin pojedinca, jer su i Srbi bili žrtve.

"Neki Srbi su bili zločinci, ali su mnogi Srbi bili žrtve zločina drugih naroda. Ako možemo preko toga da stavimo jedan debeli sloj betona, kao što se stavlja na atomski sklonište i da idemo dalje, da to bude podloga za naše nove odnose - može, a ako Hrvatska i BiH žele da opterećuju naše odnose do u večnost, tu ništa ne možemo", smatra Nikolić.

Svojim kolegama u BiH i Hrvatskoj zato poručuje da je Srbija spremna da sa njima uspostavi dobre odnose čim oni to budu želili, a činjenicu da sastanka na vrhu nema tumači kao posledicu toga što te dve države "na čelu ili blizu čela imaju ljude koji ne žele da sarađuju sa Srbijom, a izgovor nalaze u Tomislavu Nikoliću".

Ni Izedbegoviću ni Josipoviću, dodaje predsednik Srbije, nije dovoljno kad kaže da priznaje Hrvatsku i BiH u granicama u kojima su članice UN i da je glavni grad Hrvatske - Zagreb, a BiH - Sarajevo i da oni imaju svoje rukovodstvo koje je birao narod.

"Oni traže izgovor da ne sarađuju sa Srbijom - Hrvatska ima tužbu za genocid, ima otvoren put ka EU i samo bi joj još falilo da sa Srbijom počne da pregovara o imovini Srba, neisplaćenim penzijama, otetim stanovima, o Oluju zbog koje Hrvastka slavi umesto da tuguje kao što Srbija tuguje zbog Srebrenice, jer bi nam mnogo toga u žviotu bilo lakše da nije bilo te Srebrenice", poručio je Nikolić.

Predsednik Srbije ističe i da on nije taj koji opstruira procese regionalne saradnje i pomirenja i kao primer navodi i što je kosovskoj predsednici Atefeti Jahjagi uputio zvaničan poziv za susret.

O tome je, kako precizira, obavestio i visoku predstavnicu EU Ketrin Ešton i komesara za proširenje Štefana Filea, ali "već 20 dana odgovora nema".
Foto: Tanjug, arhiva
Predsednik podseća i da je sve bilo doogovoreno za susret sa Jahjagom nedavno u Crnoj Gori, ali da je presuda Ramušu Haradinaju poremetila planove.

"To je bio skup vrlo zanimljiv. Albanija, Kosovo, Crna Gora, Srbija... Pa šta, išao bih da nije došla ta presuda Haradinaju koja zasita opterećuje naše odnose", navodi Nikolić.

On podseća i da su odnosi sa Slovenijom odlični, kao i sa Makedonijom gde je prvi put u istoriji obeležen jedan srpski jubilej - stogodišnjica Kumanovske bitke, ali i da je sa Majdardskom postigao istorijski sporazum.

"Otklanjamo sve nesporazume, uskoro putujem u Rumuniju i Bugrasku da nastavim svoju misiju uspostavljanja dobrih odnosa na Balkanu... Srbija neće da bude uzrok nestabilnosti, ali će da čuva svoje dostojanstvo", poručio je Nikolić.

Sumirajući šest meseci provedenih na čelu države, Nikolić je naveo da je zadovoljan pre svega što je, uprkos svim preprekama, uspeo da pobedi na izborima, a zatim i što je ponudio mandat onome ko je uspeo da sastavi vladu.

"Mislim da je dobro što ta vlada radi u velikoj meri onako kako bih ja radio da sam u kojem slučaju njen član, ili predsednik. Postoji apsolutno jedinstvo između predsedništva i vlade između toga šta su prioriteti i kako da se oni ostvare", rekao je Nikolić.

On je dodao i da je ponosan na to što je Srbija ušla u razgovore sa velikim investitorima iz Evrope i svih krajeva sveta i što, istovremeno, na više koloseka rešava svoje unutrašnje probleme, ali potpuno će biti zadovoljan tek kada se završi niz započetih projekata.

Danas, on je uveren da je na izborima pobedio zato što Srbiju poznaje bolje od drugih i siguran je da neće ponoviti greške njegovih prethodnika. Kaže, tuđe greške neće ponavljati, ali "sigurno neće ni želeti da ostane na vlasti ako i kada greške bude činio"

"Političar koji pravi greške je najveći kad svoje greške uvidi, a ako ne može da se popravi on treba da se skloni. Nećete me trpeti ni jedan dan duže nego što bi trebalo ukoliko budem činio greške, iako ne znam zašto bi predsednik republike činio greške i zašto bi se umešao uopšte među one koji su spremni da ih čine", zaključio je Tomislav Nikolić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

149 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: