"Arafat isplanirao drugu intifadu"

Udovica palestinskog lidera Jasera Arafata, Suha Arafat, priznala je da je njen suprug unapred isplanirao drugi palestinski ustanak protiv izraelske okupacije.

Izvor: B92

Subota, 29.12.2012.

21:06

Default images

Ona je rekla da drugi palestinski ustanak, intifada, nije izbio sponatano.

Odmah nakon propasti pregovora u Kemp Dejvidu kojima je posredovao tadašnji američki predsednik Bil Klinton, Suha se, po sopstvenoj priči, sastala s Arafatom u Parizu pri njegovom povratku kući, kako prenose izraelski mediji njen intervju za televiziju Dubai, na osnovu prevoda Instituta za istraživanje bliskoistočnih medija (MEMRI).

"Kemp Dejvid je propao i on mi je rekao: 'Ti bi trebalo da ostaneš u Parizu'. Pitala sam ga zašto i on je odgovorio:'Jer ću početi intifadu. Oni žele da izdam palestinsku stvar. Žele da odustanem od naših principa i ja neću to uraditi", rekla je Suha.

"Ne želim da Zahvini (Arafatovoj kćerki) prijatelji u budućnosti kažu da je Jaser Arafat napustio palestinsku stvar i principe. Mogao bih postati mučenik ali neću izdati nase istorijsko nasleđe za Zahvu i decu Palestine", citirala je Suha Arafata.

Ta njena izjava suprotna je tvrdnjama da je poseta bivšeg izraelskog premijera Arijela Šarona Brdu Hrama (Haram al Šarifu kako to sveto mesto zovu Arapi) u jerusalimskom starom gradu, gde se nalazi džamija Al Aksa izazvala intifadu, koja je počela u septembru 2000, komentarišu izraelski mediji.

Međutim, ona je mogla biti ipak neposredan povod za ustanak.

Jaser Arafat je umro u francuskoj vojnoj bolnici kraj Pariza 2004, a Suha Arafat je ove godine zatražila autopsiju njegovih posmrtnih ostataka u pokušaju da se nađu tragovi otrovne supstance.

Prethodno je radioaktivni izotop polonijum nađen na njegovoj odeći i četkici za zube, koju je Arafatova udovica dala jednoj švajcarskoj laboratoriji na testiranje.

Palestinci su odmah posle Arafatove smrti optužili Izrael da ga je otrovao, što je ta zemlja porekla, a optužbe su upućene i ove godine ponovo.

Arafat, osnivač Fataha, je umro je u 75. godini, a francuski lekari rekli su da je neposredan uzrok smrti bio izliv krvi u mozak ali je on patio i od poremećaja u koagulaciji krvi i infekcije.

Sahranjen je u svom sedištu u Ramali na Zapadnoj obali. U novembru su uzeti uzorci njegovih posmrtnih ostataka u pokašaju da se konačno utvrdi da li je otrovan. Očekuje se da će taj proces trajati nekoliko meseci.

Druga palestinska intifada završila se 2005. godine i u njoj je ubijeno više od 3.000 Palestinaca i oko 1.000 Izraelaca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

20 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: