Ulica otvorenog srca uz porodilišta

"Ulica otvorenog srca" organizuje se i ove godine 1. januara u Svetogorskoj ulici. Posetioci će moći da se pridruže akciji "Bitka za porodilišta".

Izvor: Tanjug

Petak, 28.12.2012.

13:51

Default images

Beograđane prvog dana u novoj 2013, od 12 do 16 časova, od Takovske ulice do Doma omladine, očekuju ulični zabavljači, žongleri, akrobate, mađioničari, lutkarske predstave, horovi, duvački orkestri, klovnovi, Deda Mraz, vile, glumci i pevači, najavljeno je danas na konferenciji za novinare.

U okviru "Ulice otvorenog srca" biće organizovana i humanitarna akcija čiji je cilj prikupljanje novca za kupovinu 55 CTG aparata pomoću kojih se čuju prvi otkucaji bebinog srca. CTG aparat košta 2.000 evra.

Predsednik Upravnog odbora Fonda B92 Veran Matić rekao je da je "Bitka za porodilišta" nastavak prošlogodišnje akcije "Bitka za bebe" tokom koje je kupljeno 207 inkubatora.

Matić je istakao da podaci Instituta za neonatologiju pokazuju da je smrtnost beba koje su po rođenju imale manje od jednog kilograma smanjena za trećinu u odnosu na period pre početka akcije Fonda B92.

Građani mogu da se uključe u akciju novčanim donacijama na štandovima "Bitke za porodilišta" i Ateljea 212 i preuzimanjem portikle u obliku srca, zatim kupovinom suvenira - kape, šolje, priveska i slanjem SMS poruke u vrednosti od sto dinara na broj 3100 u svim mrežama.

Glavni umetnički program biće na pjaceti ispred Ateljea 212, gde će nastupiti Gorica Popović, Ivan Jevtović, Mina Lazarević, Slobodan Stefanović, Nenad Ćirić, Leontina, Ivana Peters (grupa "Negativ"), Minja Subota, Dečji hor "Čarolija" i drugi.
Foto: B92
Privredna komora Beograda i ove godine biće domaćin tradicionalnog novogodišnjeg ručka u "Srpskoj kafani", u kojoj će goste služiti glumci Ateljea 212.

Direktor Privredne komore Beograd Milan Janković primetio je da će, zahvaljujući "Ulici otvorenog srca", Beograd biti u svim vestima u vreme praznika kada se ništa ne dešava i predložio da se manifestacija organizuje i krajem juna ili početkom jula, uoči godišnjih odmora, kao i da se proširi na sve beogradske opštine.

Gosti će biti i naivni umetnici iz Galerije Babka u Kovačici, koji će slikati i deliti parčiće štrudle duge pet metara.

Direktorka Ateljea 212 Ivana Dimić i direktor Turističke organizacije Beograda Dejan Veselinov podsetili su da je sve započelo 1969. godine, kada je šef kelnera u "Srpskoj kafani" Milo Vlahović odlučio da glumci Ateljea 212, koji su bili redovni gosti tokom cele godine, 1. januara preuzmu ulogu kelnera i izašao na ulicu i pozvao sve prolaznike na besplatnu vruću rakiju i vino.

Veselinov je primetio da je Beograd već prepoznat kao grad koji ume da organizuje doček Nove godine, a "Ulica otvorenog srca", u kojoj bude najviše najmlađih, još jedan je adut u njegovoj promociji.

"Ulica otvorenog srca" je od 1988/1989. ušla u kalendar najznačajnijih aktivnosti srpske prestonice, a organizuju je Turistička organizacija Beograd, Atelje 212, Skupština opštine Stari grad, pod pokroviteljstvom Skupštine grada Beograda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

11 h

Podeli: