Nikolić o rezoluciji, NATO, Šešelju

Predsednik Tomislav Nikolić, odgovarajući na pitanja građana na RTS, govorio je o rezoluciji za KiM, odnosu Srbije prema NATO i mogućoj poseti kumu Šešelju.

Izvor: Beta

Četvrtak, 27.12.2012.

21:37

Default images

Predsednik Tomislav Nikolić očekuje da rezolucija Skupštine Srbije o KiM bude usvojena 11. januara, uz, kako se nada, podršku značajne većine poslanika.

"Mislim da će 11. januara parlament usvojiti rezoluciju čiji je sastavni deo platforma, koja će biti nešto izmenjena u odnosu na prvobitni tekst, ali će principi ostati nepromenjeni. Kada je skupština usvoji, ona više neće moći da se menja i nazovimo je svetim pismom od tada", rekao je Nikolić odgovarajući na RTS-u na pitanja građana.

Nikolić je izrazio očekivanje da će, izjašnjavanjem o rezoluciji, i predstavnici opozicije potvrditi da su državotvorni.

"Nisam očekivao da bih mogao da predložim nešto čime bi Albanci bili zadovoljni, jer to bi bila nezavisnost Kosova, ali idealan rezultat bi bio onaj kojim ne bi bili zadovoljni ni Srbi ni Albanci", rekao je Nikolić.

On je rekao da država Srbija treba, ukoliko sami politički lideri Albanaca sa juga zemlje to ne učine, da ukloni spomenik pripadnicima OVPMB u Preševu i dodao da je o tome razgovarao sa premijerom Ivicom Dačićem.

"Srbija mora da reaguje i Srbija će da reaguje i taj spomenik bi trebali da uklone sami Albanci, političke vođe Albanaca sa juga Srbije, i ukoliko žele da pokažu da svoj narod vode tako da dobro žive u Srbiji. Ukoliko to ne žele onda bi usred bela dana Srbija trebalo da skloni tu tablu i pokaže da tako nešto nije dozvoljeno zakonima Srbije", rekao je Nikolić gostujući na RTS. On je istakao da podržava Vladu Srbije da onoga časa kada donese odluku ukloni te oznake i da je spreman sam da snosi rizik toga da neko iz domaće ili svetske javnosti državu napada zbog toga.

"To nigde nije dozvoljeno, nigde u svetu, pa neće biti ni u Srbiji", rekao je predsednik Republike.

Nikolić je kazao misli da se već obavljaju razgovori sa političkim vođama Albanaca sa juga Srbije i naveo da Srbija mora da pokaže odlučnost kao što je pokazuje u borbi protiv kriminala, u ogromnim investicijama, u shvatanju šta od države treba uraditi.

"Ovo nije mala stvar, tiče se toga da li se zlo seče u korenu ili se pušta da buja", rekao je predsednik Republike.

Nikolić: Nikada u NATO

Nikolić je izjavio da Srbija nikada ne bi trebalo da uđe u NATO i da se o tome izjasnila i Skupština Srbije, a da bi onaj ko hoće drugačije da odluči morao da se konsultuje se građanima.

"Nikada neću predložiti da uđemo u NATO niti ću biti saglasan ako bi građani Srbije doneli takvu odluku. Partnerstvo za mir je maksimum u kojem bi mi trebalo da sarađujemo sa NATO-om", rekao je Nikolić .

Nikolić je naveo da je u Brazilu razgovarao sa generalnim sekretarom NATO-a Andersom Fog Rasmusenom koji, kako je rekao, nije imao odgovore na dva pitanja predsednika Srbije, pa mu je Nikolić rekao da bez tih odgovora "nemaju o čemu da razgovaraju".

"Pitao sam ga u kojim bi granicama Srbija ušla u NATO ako bi se to, hipotetički, dogodilo danas, pošto NATO posle toga garantuje te granice i da li NATO priznaje da je Kosovo deo Srbije. Rekao je da nema odgovor na to pitanje", naveo je Nikolić.

Predsednik Srbije rekao je da je zatim generalnom sekretaru NATO-a postavio "lakše pitanje" - ako Srbija danas uđe u NATO, može li sutra srpski bataljon da bude raspoređen na Kosovu u sastavu NATO-a, ali mu je Rasmusen odgovorio da nema odgovor ni na to pitanje.

"Ja sam mu rekao da bez odgovora na ta pitanja nemamo o čemu da razgovaramo sa NATO-om", rekao je Nikolić.

Nikolić je naveo da Srbija nikada neće biti u vojnom savezu niti će biti redovnog vojnog roka.

"Nećemo imati obavezne obuke, imaćemo specijalne jedinice i sve dok i ostali oko nas ne budu odlučili da sednemo i ukinemo pretnje jedni drugima, Srbija mora da ima vojsku", rekao je Nikolić. Nikolić izjavio je da postoje delovi Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju koje Srbija neće moći da počne da primenjuje i da će o tome morati da se intenzivno pregovara sa EU.

Nikolić je rekao da će o tome morati da se pregovara sa EU i naveo da je jedan od najvećih problema uvoz robe i poljoprivrednih proizvoda iz EU bez carine koji počinje 2014. godine.

"O tome mora da se obave pregovori odmah sa EU - naš seljak ne moze da izdrži tu konkurenciju, naša država ne moze da izdrži konkurencije jedne Francuske ili Belgije koja će uložiti u svog seljaka da njegov proizvod bude jeftiniji od proizvoda našeg seljaka na našem tržištu", rekao je Nikolić.

Predsednik Srbije je ocenio da dolazi vreme kada će ministarstva i Kancelarija za saradnju sa EU morati da istaknu pitanja oko kojih će morati da se pregovara sa EU “pošto Srbija očigledno neće moći da ih ispuni”.

"Posetio bih Šešelja"

Nikolić je izjavio da bi posetio svog kuma i predsednika Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja u pritvoru Haškog tribunala, ali da to zavisi od Šešelja.

"Šešelj je moj kum i nikada nisam rekao lošu reč o njemu, pa neću ni sada. Šešelj je prema meni u poslednje vreme imao jako negativan
stav, ali to je njegovo pravo, on se nalazi u posebnim uslovima, ima pravo i na posebne stavove. Ubeđen sam da nisam zaslužio da me pamti po zlu, ali to je ono što on nosi na svojoj robiji i zbog čega ja ne mogu previše da se ljutim", rekao je Nikolić.

Upitan da li bi kao predsednik Srbije posetio Šešelja, Nikolić je odgovorio: "Da, ali taj obilazak, pošto ja znam Vojislava Šešelja, zavisi isključivo od njegove saglasnosti".

"Ministar pravde (Nikola Selaković) je nagovestio da bi želeo da ga obiđe, ali sada, kada je čovek u zatvoru, on odlučuje koga želi da
primi. Na njegovoj strani je odluka", rekao je Nikolić.

Nikolić je naveo da je Šešelj "simbol zbog čega Srbi odlaze u Hag", dok su neki Hrvati, Muslimani i Albanci oslobođeni optužbi u Hagu.

"Zaist su neuporedivi primeri da Šešelj bude 10 godina u Hagu, jer se bavio politikom, a da komandant vojske koja je vršila ratni zločin bude oslobođen optužbi. To je moj lični stav i lični odnos prema Šešelju i drugima", rekao je Nikolić.

"Kada je pred Haškim tribunalom oslobođen hrvatski general Ante Gotovina, rekao sam da bi tada trebalo pustiti sve Srbe iz Haga, a sutradan sam doživeo da grupa radikala dođe pred Predsedništvo i viče 'Tomo, ustašo', ali očigledno da je to moja sudbina i krst koji ću morati da nosim", naveo je predsednik Srbije.

Nikolić je bio najbliži Šešeljev prijatelj i saradnik od 1990. godine do septembra 2008. godine, kada je sa Aleksandrom Vučićem napustio SRS i osnovao Srpsku naprednu stranku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: