"Smanjenje prisustva Unmika opasno"

Vulin, posle sastanka s predstavnicima Unmika, izjavio da je smanjivanje njihovih kapaciteta u Kosovskoj Mitrovici opasno za bezbednost na severu Kosova.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 27.12.2012.

16:58

Default images

Direktor Kancelarije za KiM Aleksandar Vulin je u Kosovskoj Mitrovici izjavio da je neprihvatljivo smanjenje uloge i kapaciteta UN u ovom gradu, jer bi svako smanjenje prisustva Unmika, prema njegovim rečima, u najmanju ruku bilo guranje severa Kosova i Metohije u bezakonje.

"Ako su za smanjenje kapaciteta UNMIK-a razlog tehnički problemi i manjak fondova, taj problem je rešiv", smatra Vulin, ali kaže da je to neprihvatljivo ukoliko je smanjenje kapaciteta UN-a političko pitanje i najavljuje da će raditi da do toga ne dođe.

Predstavnici Unmika Masamba Sek i Kerim Bardad razgovarali su sa Vulinom i predsednikom opštine Kosovska Mitrovica Krstimirom Pantićem o ukidanju Unmik administracije Mitrovica (UAM).

"Preneo sam našu zabrinutosat i preneo sam da će predsednik naše Vlade Ivica Dačić tražiti od Hašima Tačija da kosovski konsolidovani budžet počne da finansira Unmik", rekao je Vulin.

“Oni su rekli da ne idu i mi se zbog toga radujemo, Unmik će ovde ostati, ali sa smanjenim kapacitetom. Smanjivanje kapaciteta nas brine, ali ostajanje Unmika nam je svakako važno. UN ne mogu da odu, ovde posao nije završen”, poručio je Vulin.

Predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić izjavio je, nakon sastanka, da lokalnom osoblju UAM ističu ugovori 31. decembra i da će ostati samo međunarodni zvaničnici zaposleni u UAM.

“To je nedovoljan broj, jer UNMIK ima izvršnu ulogu u Kosovskoj Mitrovici i smatramo da sa tako smanjenim brojem ljudi na terenu oni ne mogu da odgovore zadacima, što predstavlja opasnost da na proleće u Kosovskoj Mitrovici dođe do ozbiljnih sukoba”, upozorio je Pantić.

On je izrazio bojazan da će na proleće Albanci nastaviti s pokušajima da promene etničku strukturu stanovništva u pojednim gradskim naseljima u Kosovskoj Mitrovici, ocenjujući da Euleks i drugi nisu spremni da reaguju na statusno neutralan način.

UNMIK je minulih godina imao nadležnost lokalne samouprave, a izvršnu ulogu u kancelariji u Mitrovici imalo je Savetodavno telo u kome je bilo šest predstavnika, pripadnika svih nacionalnih zajednica i jedan predstavnik UNMIK-a.

U UAM bilo je zaposleno stotinak radnika.

Vulin se nešto ranije danas sastao s privrednicima s KiM.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: