Venecijanska komisija uskoro u CG

Venecijanska komisija najavila posetu Podgorici u januaru, kada će saopštiti svoj stav u vezi sa zakonom o pravnom položaju verskih zajednica u Crnoj Gori.

Izvor: B92

Utorak, 25.12.2012.

23:41

Default images

Prethodno će svoje mišljenje o tom gorućem pitanju dati Vlada novog (starog) premijera Mila Đukanovića.

Posebno će biti zanimljiv status Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, kanonski jedine priznate Mitropolije crnogorsko-primorske, kao i njene imovine.

"Praksa evropskih država, kao i država u okruženju, jeste da se ti zakoni pripremaju u dogovoru sa crkvama i verskim zajednicama, dok u njihovoj pripremi i raznim grupama učestvuju pravni stručnjaci crkvenih i verskih zajednica. To je veoma značajno jer je reč o jednoj osetljivoj oblasti društvenog života," podseća, za “Novosti”, koordinator pravnog saveta Mitropolije protojerej-stavrofor Velibor Džomić. "Ako Vlada Crne Gore primeni druge metode, onda će to biti prvi loš znak, i poruka da će taj zakon biti u službi nekih drugih interesa, a ne u funkciji ostvarivanja slobode veroispovesti i regulisanja pravnog položaja crkava i verskih zajednica u skladu sa evropskim standardima."

Protojerej Džomić kaže da “pouzdano zna”, da u Vladi nema stručnjaka koji poznaje državno-crkveno pravo.

"Da ne govorim o šerijatskom ili jevrejskom verskom pravu. Pogrešno je uverenje nekih da se tim zakonom može regulisati imovinsko-pravna oblast, a neki očekuju da će njegovom zloupotrebom izvršiti oduzimanje one crkvene imovine koju ni komunisti svojevremeno nisu dirali. To što će se Venecijanska komisija izjasniti o budućem nacrtu zakona ne predstavlja novost, jer se ona godinama izjašnjavala i davala preporuke, počev od donošenja ustava do brojnih zakona. A to kakav će tekst biti uključen na javnoj raspravi ostaje tek da se vidi. Međutim, zabrinjava to što se postupak pripreme zakona krije od javnosti i što još uvek ne znamo ko su članovi radne grupe za njegovu pripremu, niti kakve su im referense iz oblasti crkve i države," dodaje sagovornik "Novosti".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

21 h

Podeli: