Eštonova poziva na dijalog u Egiptu

Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton pozvala je sve strane u Egiptu na dijalog, kako bi se napravio dalji napredak prema održivoj demokratiji u toj zemlji.

Izvor: Tanjug

Utorak, 25.12.2012.

22:15

Default images

"Pozivam sve zainteresovane, posebno predsednika, da intenziviraju napore u tom smislu. Od najvećeg je značaja da se ponovo uspostavi poverenje svih građana u taj proces", navela je Eštonova u saopštenju objavljenom pošto su saopšteni zvanični rezultati referenduma u Egiptu, prema kojima je nacrt novog ustava podržalo 63,8, od 32,9 odsto izašlih građana.

Ona je navela da je Egipat blizak partner EU i istakla je podršku EU demokratskoj tranziciji u toj zemlji.

Sjedinjene Američke Države pozvale su sve strane u Egiptu da pojačaju političko angažovanje, nakon što su vlasti saopštile da su glasači ubedljivo podržali novi Ustav, koji su izradili islamistički saveznici predsednika Mohameda Morsija, javio je Rojters.

Predsednik Morsi, kao demokratski izabrani lider, snosi posebnu odgovornost za napredak i prevazilaženje podela u društvu, saopštio je predstavnik Stejt departmenta Patrik Ventrel, dodavši da su mnogi Egipćani izrazili zabrinutost zbog ustavnog procesa.

"Mi se nadamo da će Egipćani koji su razočarani rezultatom referenduma uložiti više truda i da će se sve strane angažovati na osudi i sprečavanju nasilja", rekao je Ventrel.

Vrhovna izborna komisija Egipta saopštila je danas da je nacrt novog ustava Egipta na referendumu podržalo 63,8, od 32,9 odsto izašlih građana.

Rezultati referenduma, koji je održan u dve faze - 15. i 22. decembra, odgovaraju ranijim nezvaničnim procenama Muslimanskog bratstva.

Nacrt novog Ustava izradio je parlament u kojem dominiraju islamisti, pristalice predsednika Morsija, koji taj dokument smatra ključnim korakom u tranziciji zemlje ka demokratiji.

Opozicija, međutim, tvrdi da novi Ustav uvodi šerijatski zakon, favorizuje islamiste i ne štiti slobode i ljudska prava - cilj ustanka protiv vladavine Hosnija Mubaraka prošle godine.

Održavanje referenduma bilo je obeleženo protestima, u kojima je ubijeno najmanje osam ljudi, kada su se Morsijeve pristalice i protivnici sukobili ispred predsedničke palate u Kairu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: