"Vlada neće opstati do kraja 2013."

Predsednik Demokratske stranke Dragan Đilas ocenio je da vladajuća koalicija neće uspeti da opstane do kraja sledeće godine jer je nestabilna.

Izvor: B92

Utorak, 25.12.2012.

19:46

Default images

"Ovakva Vlada sa ovakvom podelom karata, u kojoj je dato da Mlađan Dinkić sa dva posto glasova vodi svoju ekonomiju, u kojoj ministar policije očigledno nije ministar policije, da premijer ima suprotne stavove od predsednika, jako teško može da izdrži sledeću godinu", rekao je Đilas gostujući u emisji "Oko magazin" na RTS-u.

On je rekao da će DS biti konstruktivna opozcija, ali je istakao i da kao lider stranke još nije imao zvaničan susret sa liderom Srpske napredne stranke Aleksandrom Vučicem, sa predsednikom Tomislavom Nikolićem sreo se samo jednom, a sa premijerom Ivicom Dačićem poslednji put je razgovaro pre tri meseca.

"Verujem u tim ljudi i DS. Bićemo lider opozicije, glasaćemo za sve dobre zakone, a kritikovati loše", kazao je Đilas za RTS.

"Platforma kakva je sada vodi ka prekidu evrointegracija"

Đilas kaže da nacrt platforme o Kosovu kakav je sada vodi u prekid procesa evrointegracija, ali da postoji mogućnost i da je "napravljena za unutrašnje-političke potrebe".

"Ukoliko nije platforma napravljena za unutrašnje-političke potrebe, jer svi znamo da takve teme služe za dobijanja rejtinga, ako nije napravljena za to, onda je napravljena da se prekine proces evrointegracija i nastavak razgovora sa Evropom", rekao je Đilas.

On je istakao da su "mnoge lepe stvari" napisane u platformi, ali da su neostvarive i dodao da će DS podržati konačan tekst platforme ukoliko bude realan.

Đilas je podsetio da platforma još nije stigla u Skupštinu i da se o njoj nisu izjasnile neke od najvećih stranka, što, po njemu, navodi na zaključak da je polatforma nerealna.

"Jedino ko stalno daje izjave je (premijer Srbije Ivica) Dačić, i sve su čudne i različite", kazao je Đilas i dodao da je premijer izgubio dve veoma važne bitke u procesu pregovora sa Prištinom.

"Mi imamo carinu između centralne Srbije i Kosova, ona postoji i naplaćuje se ovako ili onako, i imamo oficire za vezu. Ni jedna ni druga stvar nisu bile predviđene sporazumom koje je parafirao Borko Stefanović. Tu je vrlo jasno bilo napisano da to nisu granični prelazi, da nema zastave, grba, nema oznaka države", kazao je Đilas.

On je ocenio da je položaj Srbije otežan jer postoje dve zvanične politike, predsednika koji je predložio platformu i premijera.

"Premijer nije smeo sebi da dozvoli da izgovri rečenicu da se odustaje od politike Kosovo je Srbija. Ja vas pitam sa koje pozicije 17. januara razgovara sa (predsednikom vlade Kosova Hašimom) Tačijem? Ko je Tači, premijer priznate države ili privremene vlade na Kosovu kako je mi zovemo", rekao je Đilas.

On je ponovio da je politika DS po pitanju Kosova jasna i da je za tu stranku najvažnija bezbednost Srba na Kosovu i Metohiji.

"Ništa ne vredi teritorija, ako nema ljudi. Važno je da se naprave takvi okviri koji će garantovati njihovu bezbednost, povezivanje opština, nesmetanu komunikaciju sa ostatkom Srbije i koji će omogućiti da im pomognemo. Problem je što sa svakom novom Vladom imamo novu politiku, krajnje je vreme da napravimo nacionalni program, ne za pet, već za narednih pedeset godina", rekao je Đilas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

173 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: