Ko ili šta stoji iza hapšenja u KG?

Gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović i dalje tvrdi da iza hapšenja u tom gradu stoji SNS. Naprednjaci to negiraju i kažu da iza hapšenja stoji zakon.

Izvor: B92, Tanjug

Utorak, 25.12.2012.

12:34

Default images

Podsetimo, u odvojenim akcijama u Kragujevcu juče je uhapšeno nekoliko gradskih funkcionera i funkcionera FR "Radnički", a gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović izjavio je, na vanrednoj konferenciji za novinare, da su ta hapšenja rezultat nameštaljke koja za cilj ima smenu vlasti u tom gradu.

On je takođe, za "Blic", rekao da iza hapšenja stoji sin predsednika Tomislava Nikolića, Radomir Nikolić, koji je predsednik Gradskog odbora SNS.

Predsednik saveta vladajuće koalicije i kragujevačkog SPO-a Milan Urošević kaže da hapšenje funkcionera "Zajedno za Šumadiju" ukazuje na to da neko želi da prekomponuje vlast u Kragujevcu.

Međutim, Urošević tvrdi da je vladajuća većina stabilna i da do toga neće doći. "Jutros je kod gradonačelnika, kao i svakog jutra, održan kolegijum u 7.15, pola osam, i sve stranke koje čine savet koalicije i vladajuće većine u gradu Kragujevcu su bile prisutne na kolegijumu", kazao je on.

I kragujevački socijalisti, koji su već drugi mandat u koaliciji sa Zajedno, tvrde da za sada nema krize u vlasti, niti će je, kako kažu, biti sve dok se poštuje sporazum.

Predsednik SPS-a u Kragujevcu Zoran Prokić navodi da se ta stranka nikad nije bavila analizom rada državnih organa, a o eventualnoj promeni vladajuće strukture kaže: "Sa ovog nivoa predsednika gradske organizacije ja to ne mogu da analiziram, to su ipak teme za više organe partije, pre svega mislim na rukovodstvo partije."

S druge strane, u saopštenju dostavljenom medijima, Srpska napredna stranka navodi da u pozadini dešavanja u Kragujevcu "stoji isključivo zakon, a ne bilo čija pojedinačna volja ili, ne daj bože, uskostranački interes".

"Ukoliko se nekom ne sviđa ono što iz slova zakona proističe, pozivamo ga da uputi inicijativu za promenu zakona ili, ako mu više odgovara, inicijativu za promenu vlasti u Srbiji. Srpski naprednjaci podsećaju javnost da su stub i nervni sistem svakog demokratskog društva upravo zakonski propisi, njihovo poštovanje i civilizovano ponašanje svakoga na političkoj sceni", piše u saopštenju SNS-a.

Predsednik Vlade Ivica Dačić izjavio je juče da akcije privođenja širom Srbije, uključujući onu u Kragujevcu vezanu za zloupotrebu novca koje dobijaju partije, nemaju nikakve veze s političkim razlozima.

Danas se oglasila i organizacija Transparentnost Srbija, koja je upozorila da bi, u slučaju da su tačne optužbe policije o "prisvajanju 185.000 evra stranačkog novca" protiv čelnika "Zajedno za Šumadiju", to moglo da znači da se ceo godišnji budžet stranke prelio nelegalno u privatne džepove ili da su postojali znatni neprijavljeni prihodi.

"Ukoliko je neka od te dve mogućnosti istinita, ova istraga bi bila značajna i za pitanje kontrole zakonitosti finansiranja stranaka i o prikupljenim informacijama bi trebalo obavestiti Agenciju za borbu protiv korupcije, koja je zadužena za kontrolu tačnosti i potpunosti izveštaja o troškovima kampanje", ističe se u saopštenju TS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: