Monti ipak kandidat za premijera?

Odlazeći italijanski premijer Mario Monti kaže da će ipak razmotriti ideju da predvodi sledeću vladu ukoliko to zatraže političari koji dele njegove stavove.

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.12.2012.

19:11

Default images

Monti je danas objavio plan za "Promene u Italiji, reforme u Evropi" na čak 25 strana, nedugo nakon što je saopštio da se neće ponovo kandidovati za funkciju premijera na izborima zakazanim za februar.

Za nekoga ko ne planira da se ponovo kandiduje za premijera, Monti je osmislio veoma detaljan plan o tome kako rešiti finansijske probleme Italije i podstaći ozdravljenje privrede te zemlje i ostatka Evrope, prenela je agencija AP.

Do jutros su Montijev plan podržali ne samo lideri političkog centra, koji ga žele za premijera, već i čelnik Katoličke crkve u Italiji.

Odlazeći italijanski premijer je u svom novom planu izneo korake koje zvanični Rim mora da preduzme da bi priveo kraju primenu reformi koje je uvela Montijeva tehnička vlada da bi zauzdala rast javnog duga, podstakla ekonomski rast i izvela tu treću po veličini evropsku privredu iz rececije.

Među Montijevim prioritetima su privlačenje više inostranih investicija, ulaganja u istraživanje, zarađivanje na kulturnom blagu Italije i borba protiv utaje poreza i korupcije.

Pored toga, apelovao je na primenu podsticaja za zapošljavanje žena i mladih, kako bi se na taj način smanjila visoka stopa nezaposlenih među mladima od čak 36,5 odsto, a dodao je i da javna administracija Italije mora da bude efikasnija i transparentnija.

U otvorenom pismu upućenom italijanskoj javnosti, u kojem je predstavio svoj plan, Monti je istakao da želi da doprinese budućnosti Italije, da bi pomogao političkim liderima da se orijentišu pre nego što se upuste u oštru dvomesečnu kampanju uoči izbora zakazanih za 24. i 25. februar.

"Onim snagama koje pokažu uverljivu odlučnost bih ponudio svoje priznanje, ohrabrenje, a ako to bude od mene zatraženo, i smernice", napisao je Monti.

Lideri italijanskog političkog centra, koji su tražili da Monti bude njihov kandidat za premijera, jutros su razgovarali o njegovom planu na 25 strana i oduševljeno ga prihvatili, prenela je novinska agencija ANSA, pozivajući se na neimenovane izvore.

Pored toga, predsednik Italijanske biskupske konferencije, kardinal Anđelo Banjasko, pohvalio je Montijeve "inovativne" predloge. Podrška crkve se smatra veoma važnom za vladu u zemlji koja je većinski katolička, poput Italije, podsetio je AP.

Ekonomista Monti je pre jedne godine određen da predvodi tehničku vladu u Italiji, nakon što je tadašnji premijer Silvio Berluskoni bio primoran da podnese ostavku zbog oštre reakcije tržišta na njegovu nemogućnost da primeni neophodne reforme zbog spasa Italije od evropske dužničke krize.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: