"Biće referenduma o Kataloniji"

Predsednik Katalonije Artur Mas obećao je na početku novog četvorogodišnjeg mandata da neće odustati od najavljenog referenduma o nezavisnosti Katalonije.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 24.12.2012.

17:34

Default images

Mas je, u inauguracionom govoru pred katalonskim političkim partijama i španskim ministrom finansija Kristobalom Montorom, zatražio "eksplicitno priznanje prava Katalonije, kao i svih drugih naroda na svetu, na samoopredeljenje".

U Kataloniji su 25. novembra održani vanredni regionalni izbori, na kojima je Masova nacionalistička alijansa desnog centra Zbližavanje i ujedinjenje (CiU) osvojila najviše glasova, ali je dobila samo 50 od ukupno 135 poslaničkih mesta, iako je dotad imala 62.

CiU je, stoga, morala da se udruži s Katalonskom republikanskom levicom, koja se takođe zalaže za nezavisnost regiona sa 7,5 miliona stanovnika.

Dve stranke su obećale da neće odustati od održavanja referenduma o nezavisnosti 2014. godine, uprkos žestokom protivljenju Madrida.

Španski premijer Marijano Rahoj izrazio je, u intervjuu dnevniku "Mundo", zabrinutost zbog Masovih planova, ocenivši da su oni, sa ekonomske tačke gledišta, potpuno besmisleni, preneo je AFP.

"To bi bilo loše za Kataloniju i loše za celu Španiju", rekao je Rahoj.

Katalonci smatraju da je nepravedno to što Madrid u obliku poreza uzima od Katalonije više nego što vraća u taj region. Prema Masovim procenama, taj manjak iznosi 16 milijardi evra.

Rezultati ankete koju je list "Pais" sproveo prošlog meseca pokazali su da bi na referendumu 46 odsto Katalonaca glasalo za nezavisnost, a 42 odsto njjih protiv toga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: