Vulin očekuje podršku Srba s Kosova

Direktor Kancelarije za KiM Aleksandar Vulin od sutrašnjeg sastanka s predstavnicima svih opština na Kosovu i Metohiji očekuje podršku platformi državnog vrha.

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 24.12.2012.

17:12

Default images

Vulin je izrazio zadovoljstvo što će predstavnici svih Srba s Kosova i Metohije biti na jednom mestu i što će "bez podele na sever i jug reći šta misle o stavu svoje države".

"Njihovo mišljenje je dragoceno i presudno - nećemo odlučivati o Srbima sa Kosova i Metohije bez Srba sa Kosova i Metohije", poručio je Vulin.

Direktor Kancelarije je naveo da očekuje podršku platformi jer je, kako je istakao, ona realna, ostvarljiva i moguća i daje rešenje koje će obezbediti normalno funkcionisanje ljudi koji žive na tom prostoru.

"Platforma je naša ponuda trajnog mira, a taj mir nikom nije potrebniji nego Srbima sa Kosova i Metohije", kazao je Vulin i dodao da očekuje podršku, novu energiju i "mnogo bolje odnose Srba sa Kosova i Metohije i Vlade Srbije i predsednika Republike nego što su bili do sada".

On takođe očekuje da predstavnici Srba sa Kosova dostave primedbe i predloge kao što je to bilo i na nedavnom sastanku kod predsednika Srbije Tomislava NIkolića na kojem je rečeno da posebnu pažnju treba obratiti položaju interno raseljenih, kojih je više od 200.000.

Vulin je rekao da će posle sutrašnje sednice biti još razgovora i podsetio da je predsednik Nikolić pozvao Srbe da iznesu svoje stavove.

"Predsednik Republike je rekao, što možda nije rekao nijedan do sada - ne morate vi da dolazite u Beograd, doći ću ja kod vas", preneo je Vulin reči Nikolića upućene predstavnicima Srba na tom sastanku i naveo da će, šta god se budu u tom smislu dogovorili predstavnici kosovsko-metohijskih opština, biti prihvaćeno.

Direktor Kancelarije je ponovio poziv predstavnicima Srba da učestvuju u svim oblastima života, odnosno stepenima pregovaranja, od tehničkog do političkog.

Poslanici: Ko je odgovoran za blokade na Jarinju

Blokada većine saobraćajnica na severu Kosova, uključujući i integrisani prelaz Jarinje, koju su danas sproveli privrednici sa severa Kosova, za LDP i DS je posledica toga što vlast nije saopštila građanima istinu o tome šta je dogovoreno, dok iz SNS poručuju da protesti jesu legitimni, ali da bi privrednici trebalo da se prilagode onome što je dogovoreno.
Foto: b92
Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun (SNS) rekao je novinarima da je očigledno da postignuti privremeni dogovor na prelazu Jarinje stvara određene probleme u snabdevanju srpskog stanovništva na severu Kosova i otežava funkcionisanje kakve-takve privrede.

To u narednom periodu, prema njegovim rečima, može da iskomplikuje situaciju, te može da dođe do nedostatka nekih vrsta neophodnih roba.

"Privrednici imaju pravo da protestvuju, ti protesti jesu legitimni, ali trebalo bi da se prilagode onome što je dogovoreno i da u okviru tih privremenih aranžmana pokušaju da funkcionišu dok se situacija ne bude poboljšala kada se postigne to konačno rešenje", rekao je Drecun.

S druge strane, poslanik DS i nekadašnji šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović navodi da su protesti na severu rezultat "negovorenja istine građanima i zabune i nerazumevanja koja očigledno postoji između Dačića i Pavićevića".

Stefanović smatra da se Dačić i Pavićević nisu dobro razumeli i da nisu razgraničili da li se radi o carini ili o PDV i šta će se implementirati na severu Kosova.

"To nerazumevanje, neozbiljnost i nepripremljenost je dovela do ove teške situacije. Građani se bune zato što pretpostavljaju da će registracija dovesti do krivičnih prijava iz Prištine i da će ih to naterati na neki način da moraju da plaćaju PDV državi koju ne priznaju", rekao je Stefanović.
Foto: B92
On je naveo da prethodni pregovarački tim nije imao nikakav dogovor vezan za ubiranje prihoda i da je to, uz oficire za vezu, jedan od rezultata ove vlade. DS, prema njegovim rečima, niko nije konsultovao ni o platformi, ni o bilo čemu drugom, a ta stranka je spremna da pomogne u interesu države.

U LDP smatraju da su protesti privrednika na severu Kosova posledica toga što vlast jedno govori u Briselu, drugo u Beogradu, a treće Srbima na Kosovu.

Poslanik LDP Bojan Đurić kaže da vlast treba da se uozbilji i da Srbima na Kosovu saopšti istinu i da uvede red u funkcionisanje institucija na severu Kosova i u tokove novca koji idu iz budžeta.

"Ovde se očigledno radi i o merenju političke moći i uticaja na severu Kosova i bojim se da će to ugroziti ono što Srbija mora da radi u pregovorima i sa Prištinom i u evrointegracijama”, rekao je Đurić. On je naglasio da "nestabilnost koja postoji svakih sedam dana" , protesti, bez obzira na to da li su opravdani ili nisu, dodatno ugrožavaju ljude koji žive na Kosovu.

Privrednici su protestovali, jer im je iz centralne Srbije na sever Kosova, kako su objasnili, dozvoljen uvoz samo do tri i po tone akcizne robe, u šta je uključena i težina transportnog vozila.

Na prelazu Jarinje prošlog četvrtka je zvanično počeo da se sprovodi dogovor radnih grupa Beograda i Prištine o režimu prelaska robe na integrisanom prelazu Jarinje.

Prema tom dogovoru, vozila sa robom na koju se ne plaća akciza mogu bez carinjenja da ulaze na sever Kosova, kao i vozila sa akciznom robom teško, do tri i po tone.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: