Platforma Srbije, prepreka dijalogu

Iz kabineta predsednice Kosova Atifete Jahjage saopšteno je da je platforma Srbije za rešenje pitanja Kosova nelegalna i nelegitimna.

Izvor: B92

Utorak, 18.12.2012.

22:55

Default images

Kako se navodi, platforma se odnosi na "teritoriju druge nezavisne i suverene države". Arber Vlahiu, portparol predsednice Jahjage, ocenio je za dnevnik "Ekspres" (Expres) da je platforma prepreka u dijalogu Beograda i Prištine.

"Predlog Srbije nije legalan, niti legitiman jer se odnosi na teritoriju druge, nezavisne i suverene države. Ovaj predlog predstavlja prepreku i procesu dijaloga koji se vodi u Briselu uz posredovanje EU i podršku SAD", kazao je Vlahiu.

Takav predlog, kako je naveo, ima za cilj iseljavanje Srba na sever zemlje i stvaranje dvostruktih standarda za manjine na Kosovu.

"Rešenja koja se predlažu od strane Srbije putem takve platforme ometaju normalizaciju odnosa između dve države i stvaraju dvostruke standarde za srpsku zajednicu na Kosovu. To bi podstaklo iseljavanje Srba prema severu. Ne želimo da uništimo ono što smo do sada stvarali", rekao je portparol predsednice Kosova.

On je kazao da se unutrašnji problemi Kosova neće raspravljati sa Srbijom, nezavisno od predloga koji dolaze iz Beograda.

"Nezavisnost Kosova je nepovratna i unutrašnja pitanja se neće raspravljati ni sa kim, a najmanje sa Srbijom", kazao je Vlahiu.

On je rekao da "Ustav i zakoni kosova regulišu život i funkcionisanje države", kao i da nijedno rešenje koje ide izvan toga nije prihvatljivo.

"Rešenja za opštine na severu Kosova se nalaze u Ustavu Kosova i u procesu decentralizacije koja je omogućila stvaranje novih opština za srpskom većinom na teritoriji Republike Kosovo", kazao je Vlahiu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: