Kraljica na sednici kabineta

Britanska kraljica Elizabeta II prisustvovala je danas sednici kabineta, prvi put za šest decenija provedenih na prestolu.

Izvor: Tanjug

Utorak, 18.12.2012.

19:45

Default images

Kraljicu je ispred sedišta vlade u Dauning stritu br. 10 dočekao crveni tepih i premijer Dejvid Kameron, koji je kasnije rekao da je ovo prvi put da jedan britanski monarh prisustvuje sednici kabineta otkad je to učinio kralj Džordž III 1781. godine.

Kraljičini otac Džordž V se, doduše, za vreme Drugog svetskog rata sastajao sa članovima kabineta, ali ne u sedištu vlade.

Tokom 30-minutne posete ministrima, kraljica Elizabeta je sedela na mestu predviđenom za premijera, dok je sa njene desne strane sedeo Kameron, a sa leve šef diplomatije Vilijem Hejg.

Iz ministarstva spoljnih poslova je kasnije saopšteno da je Velika Britanija nazvala deo svoje teritorije pod ledom koja se nalazi na Antarktiku po kraljici Elizabeti, u čast njenih 60 godina na prestolu.
(Foto: Beta, AP)
Kraljičinim prisustvom na sednici simbolično se obeležava njen dijamantski jubilej povodom kojeg su joj ministri poklonili 60 podmetača za tanjire, navodi BBC.

Tokom šest decenija koliko je kraljica provela na britanskom prestolu, u zemlji se promenilo 12 premijera.

U skladu sa tradicijom, ona se jednom nedeljno viđa sa premijerom kojem ima pravo da izrazi mišljenje o aktuelnim političkim pitanjima.

Ti sastanci se uvek održavaju u četiri oka, ne sačinjavaju se zapisnici, a sadržaj razgovora ostaje strogo poverljiv.

Današnja istorijska poseta kabinetu ujedno je i kraljičin poslednji poslovni angažman u godini dijamantskog jubileja, prenele su svetske agencije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: