Kacin: Izjava Dačića korak napred

Izvestilac Evropskog parlamenta Jelko Kacin pozdravio je izjavu premijera Ivice Dačića o neophodnosti da Srbija ima predloge o zaštiti interesa Srba na Kosovu.

Izvor: B92

Utorak, 18.12.2012.

18:29

Default images

On je tu izjavu ocenio kao korak napred u odnosu na one od pre par meseci o podeli Kosova.

Odgovarajući na pitanja novinara povodom pisanja medija da Srbija traži neku vrstu entiteta za Srbe na KiM po uzoru na Republiku Srpsku, Dačić je rekao da je to deo celokupnog razmišljanja koje treba proveriti s međunarodnom zajednicom i političarima u Srbiji.

"To nije pozicija za pregovore o trajnom rešenju. Ako se ne želi regulisanje naših odnosa, odnosno trajno rešenje koje bi bilo prihvatljivo i za Srbe i za Albance, mora se videti kako će se Srbi na Kosovu organizovati", rekao je Dačić.

Kacin je u izjavi Tanjugu ocenio da "opcija o statusu Republike Srpske, koliko god je kontroverzna, zapravo ukazuje na to da Srbija traži rešenje unutar granica Kosova" i da je Srbija posvećena da u dijalogu s Prištinom "ojača srpsku zajednicu na Kosovu koja je danas podeljena".

Kacin je naveo da je Dačić "kao premijer krajem leta nekoliko puta nastupio sa izjavama da treba podeliti Kosovo" i podsetio da je na to dobio "veoma jasne i odlučne odgovore da to ne dolazi u obzir".

On današnju izjavu premijera vidi pre svega kao doprinos formiranju platforme i poziv društvu Srbije da se ne bavi prošlošću već budućnošću Kosova. Prema njemu, ovakva rasprava je korak dalje u odnosu na ono što se čulo pre nekoliko meseci kada se govorilo o podeli.

"Drugo opcija o statusu Republike Srpske koliko god je kontroverzna zapravo ukazuje da Srbija trazi rešenje unutar granica Kosova. I treće, što ja razumem je posvećenost Srbije da u dijalogu sa Kosovom ojača srpsku zajednicu na Kosovu koja je danas podeljena", rekao je izvestilac.

Na preciziranje da je za razmišljanje o stvaranju entiteta za Srbe na KiM premijer rekao da to nije pozicija za pregovore o trajnom rešenju, Kacin je rekao da ne želi da ulazi u detalje jer platforma nije doneta.

"Na osnovu svega što je rekao do sada ja mislim da je to korak napred. Koliko znam obojicu, Dačića i Hašima Tačija na drugoj strani, ja mislim da su oni posvećeni budućnosti i da će iskoristiti tu istorijsku šansu koja se pruža Beogradu i Prištini da unapredi dijalog i da ceo region krene brže ka EU, što u praksi donosi strana ulaganja i nova radna mesta", zaključio je Kacin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: