Vulin: Nisam došao zbog ultimatuma

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za KiM Aleksandar Vulin započeo je dvodnevnu posetu Kosovu. On kaže da na KiM nije došao zbog ultimatuma privrednika.

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 18.12.2012.

15:40

Default images

Privrednici sa severa Kosova dali su juče rok od 72 sata državnim zvaničnicima da im pojasne šta se dešava sa sporazumom o integrisanom upravljanju prelazima i naveli da se taj sporazum krši, jer ih Priština i Euleks primoravaju da plaćaju carinu za robu koja ostaje na severu Kosova.

"Došao sam kao predstavnik Republike Srbije, da vidim šta treba Vlada i mi da radimo", rekao je on i čestitao svima koji sutra slave Svetog Nikolu.

Vulin, za razliku od ranijih pokušaja, danas nije imao problema pri prelasku administrativne linije na Jarinju.

On je za TV Most iz Zvečana izjavio da "nije stvar u tome da on nema problem prilikom ulaska u Pokrajinu, već da nijedan građanin severa Kosova i Metohije nema nikakav problem ni sa robom, ni sa ličnim dokumentima, ni sa registarskim tablicama što je i dogovoreno u Briselu".

"Došao sam da vidim šta se dešava i kakva je situacija i južno i severno od Ibra, da vidim koja su pitanja otvorena i kako da ih rešimo", rekao je Vulin i dodao da se "razgovori u Briselu vode, ali da to nije razlog da život ovde (na Kosovu) stane i da se ne poštuju dogovori koji su već postignuti".

Vulin je rekao da svaka platforma, pregovori i bilo šta što bude govorilo o budućem statusu Kosova i Metohije mora da pođe prvenstveno od mogućnosti da se svi vrate na svoja ognjišta.

"Svi Srbi moraju da imaju potpuno ista i materijalna i ljudska prava kao i bilo koji drugi narod i mora da se obezbediti mogućnost povratka svima. Međunarodna zajednica nam je ostala dužna da omogući povratak svima, a naša prva briga jeste povratak i bezbednost", rekao je Vulin.

Kada je u pitanju budžet za narednu godinu koji je predviđen za povratak raseljenih, Vulin je kazao da je država izdvojila značajna sredstva koja su na visini prošlogodišnjeg izdvajanja.

Vodi se računa o tome i sada, a vodiće se računa o tome i u sledećoj kalendarskoj ili buždetskoj godini, naglasio je Vulin prilikom obilaska Žača.
"Srbije ima onoliko koliko ima Srba i da obezbediti povratak znači obezbediti povratak države Srbije", poručio je Vulin.

On je napomenuo da se od dolaska međunarodne zajednice na te prostore vratilo 22.000 Srba, ali ih je ostalo svega 4.000.

Ostalo ih je toliko zato što nemaju dovoljno traktora i zato što nemaju slobodu i bezbednost, kazao je Vulin koji je prilikom posete poklonio dva traktora Srbima povratnicima.

Vulin je obišao i Prilužje, jedno od najvećih srpskih sela na severu Kosova, čime je završio prvi dan posete južne pokrajine.

Vulin je u domaćinstvu Janaćković presekao slavski kolač povodom Svetog Nikole, krsne slave ove porodice.

Pre toga, Vulin je u Prilužju, u opštini Vučitrn, obišao novoizgrađenu crkvu Svetog Preobraženja, dečje obdanište i više drugih objekata koji su izgrađeni uz finansijsku podršku i pomoć Vlade Srbije.

Takođe direktor Kancelarije za KiM je razgovarao sa predstavnicima lokalne samouprave iz Vučitrna koja je od 1999. godine izmeštena u Prilužju.

Podsetimo, predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić rekao je ranije danas da će prekinuti pregovore s kosovskim premijerom Hašimom Tačijem i visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton ako se nastavi kršenje sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: