Uručene nagrade za podvig godine

Najhumanijim i najhrabrijim ljudima u Skupštini grada Beograda uručena su priznanja za najplemenitiji podvig godine.

Izvor: B92

Ponedeljak, 17.12.2012.

23:44

Default images

Herojima koji su svojim plemenitim delima obeležili 2012. godinu dodeljene su zlatne i specijalne plakete.

Ove godine priznanje za plemenitost dobilo je 20 hrabrih ljudi, a zlatna plaketa za najplemenitiji podvig godine pripala je Emiru Kusturici za Andrićgrad.

U obrazloženju žirija je navedeno da je prvi put posle podizanja na Drini ćuprije, jedan čovek zahvaljujući svom fanatizmu i upornosti izgradio nešto što je pandan ovom neimarskom čudu.

"Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i ja smo pre dve godine izlepili Banjaluku likom Ive Andrića i to je bio početak projekta Andrićgrad. Ovaj naš nobelovac je zamišljen kao domaćin u svom gradu svim onim velikanima koji su radili na očuvanju naše istorije, da se ne zaboravi istorija našeg naroda i najvažnije je znati ko smo,odakle smo i gde ćemo," rekao je reditelj Emir Kusturica.

Posthumno priznanje žiri je dodelio majci Jelene Trikić iz Drvara koja je dobila nagradu majka hrabrost. Hrabra Jelena je, uprkos teškoj bolesti, odlučila da rodi sina Nikolu.
Foto: Beta
"Zahvaljujem se žiriju koji nije zaboravio moju ćerku, koji joj je dodelio ovu divnu nagradu koju ću ja čuvati za njenog sina Nikolu," rekla je njena majka Milkica.

Mladi Arno Gijon iz Liona već 8 godina pomaže Srbima na Kosovu i Metohiji. Pomoć stiže u garderobi, hrani ali takođe obnavljaju se i sportski tereni, vrtići. Poseban novogodišnji konvoj stiže na Kosovo 27. decembra. Arno kaže da nema lepšeg osećaja nego kad znaš da si uspeo nekoga bar malo da usrećiš.

"Od 2004. godine organizujemo više puta u toku godine humanitarne konvoje iz Francuske ka Kosovu. Posle 8 godina rada dobio sam ovo simbolično priznanje i ovo je važno ne samo za mene već za sve ljude iz Francuske i to me još više motiviše da pomažem i da se angažujem za srpski narod u enklavama," kaže Gijon.
Foto: B92
Hrabri i velikog srca bili su i major Goran Savić koji je nagradu dobio posthumno, a koji je do poslednjeg sekunda ostao u avionu koji je padao.

Kolektivni podvig učinila je grupa ledolomaca "Greben" koja je spasila Smederevo od katastrofalnih poplava. Specijalnu plaketu dobili su i učenici Srenjoškolskog centra u Foči koji su zimus na Tjentištu 16 putnika spasili od sigurne smrti tako što su ih izvukli iz automobila na zavejanom putu.

Napomenimo, "Večernje novosti" ovu akciju organizuju već pola veka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: