"PR bi da istera Unmik sa severa"

Pokušaj Prištine da protera Unmik sa severa smanjenjem sredstava i uspostavljanjem sopstvene "Potemkinove" administracije, jačaju podelu Kosova, smatra Galuči.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 17.12.2012.

20:39

Default images

"Iako Priština odbacuje dalji značaj misije UN na Kosovu (Unmik), a jedan zvaničnik nedavno je rekao da je njena jedina uloga da pravi izveštaje, ova organizacije i dalje ostaje na mestu u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN", ističe bivši predstavnik UN u Kosovskoj Mitrovici Džerald Galuči u autorskom tekstu za portal "Transkonflikt".

On naglašava da je Unmik, u situaciji još nerešenog statusa Kosova i tenzija između Srba i Albanaca, i dalje odgovoran za održanje mira, naročito na severu Kosova, "gde su jedine lokalne institucije srpske, a kosovske ne postoje i aktivno se odbaciju".

Unmik i dalje ima važnu ulogu u očuvanju mira i teritorijalnog integriteta Kosova, a "u slučaju novog sukoba duž reke Ibar, ponovo će biti na borbenoj liniji", smatra Galuči.

On ističe da to što Priština zanemaruje i ne poštuje UN i mandat misije UN na Kosovu, ne ide u prilog njenim budućim težnjama da stekne članstvo u svetskoj organizaciji.

S tim u vezi, Galuči smatra da pravi problem leži u tome što Priština na terenu nastoji da istera misiju UN sa severa, pa stoga tera kosovske Albance koji u toj oblasti žive da ne sarađuju sa Unmikom, čak i kada bi to bilo na obostranu korist.

On naglašava da su ti napori naročito usmereni na severnu Mitrovicu, gde "prištinska vlada pokušava da demonizuje osoblje UN, uspostavi sopstvenu 'Potemkinovu' administraciju i preseče finansiranje administracije Unmik".

Galuči ističe da je severna Mitrovica jedini preostali važan multietnički grad na Kosovu, gde uz srpsku većinu žive Albanci, Turci, Bošnjaci, Goranci i drugi.

"UN ostaju sa kancelarijama u sve četiri severne opštine... kako bi obavljale svoje statusno neutralne dužnosti", navodi Galuči, ističući da uloga UN na Kosovu ne bi trebalo da se sastoji samo od prisustva.

"Sve dok zemlje 'kvinte' vode politiku maltretiranja Srbije kako bi predala sever i sve dok stanovništvo severa odbija da se preda, postojaće mogućnost za novi sukob i nasilje", smatra Galuči i ističe da ako EU ne može da ostane statusno neutralna po pitanju severa, "onda možda UN treba da se umešaju".

Galuči piše da su opcije za sever i dalje ograničene - "više etničkog nasilja i možda čišćenja, podela ili neka vrsta Ahtisarijevog plana".

"Ko još može da ponudi alternative koje ne moraju da uključuju nasilje ako ne UN ili možda specijalni predstavnik generalnog sekretara za Kosovo", smatra Galuči.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: