Skupština: Od konverzije do tajkuna

Izmene zakona o planiranju i izgradnji izazvale polemiku ministra Ilića i poslanika o tome ko je stvorio tajkune i kome idu naruku predložene izmene zakona.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 17.12.2012.

13:22

Default images

Inače, Skupština Srbije večeras je završila načelnu raspravu o izmenama Zakona o podsticanju građevinske industrije Srbije u uslovima ekonomske krize, a rad će nastaviti sutra.

Poslanici su razmotrili i izmene Zakona o planiranju i izgradnji, izmene Zakona o plovidbi na putevima i lukama na unutrašnjim vodama, kao i potvrdjivanje Sporazuma sa Većem ministara BiH o plovidbi plovnim putevima na unutrašnjim vodama i njihovom tehničkom održavanju.

Ko je poklonio Beku, a ko potopio srpsku privredu

"Tajkuni nisu stvoreni ne znam gde, već ovde, sedeli su uz rame vašeg predsednika godinama, napravili vladu, to je vaš problem, imali ste neke obaveze prema njima pa ste se posvađali, a nas to ne interesuje", rekao je Ilić, odgovarajući poslaniku DS Janku Radakoviću, koji je rekao da je zakon "napravljen da bi se omogućilo tajkunima da ne plate konverziju".

"Nemam ništa protiv ljudi koji su kupili preduzeća, ali treba da plate. Da li je ovo dug prema Milanu Beku? Ja mislim da jeste", rekao je Radaković, koji to povezuje sa činjenicom da, kako je rekao, "danas Srpska napredna stranka ukida zakon o konverziji". "Istina je da branite konverziju da biste dozvolili petorici tajkuna da dobiju zemljište", rekao je Radaković.

Ilić je zatim odgovorio da su tajkuni bili "pacijenti prethodne vlasti godinama", a da je on vlasnika Delta holdinga Miroslava Miškovića "više puta napadao".

"Srbija ne može da čeka da se suđenje Miškoviću završi, to će dugo da traje. Pukla tikva, a mi moramo da radimo. Oni su vaši pacijenti godinama, ja sam Miškovića sto puta napadao, rekao da prikoči, da ne može sve da uzme, a hteli ste sve da mu date i avio-industriju, i Jat, ali to je vaša stvar, mi hoćemo da se ovde radi i gradi, nismo deo tog sveta", poručio je Ilić poslanicima opozicije i dodao:

"Da me je Mišković poslušao, da me je poslušao Dulić, danas ne bi bilo problema, ali nisu hteli da me poslušaju. Ja ću sve da završim što ste vi počeli i vi ste moje završili", zaključio je Ilić.

Poslanik DS Srđan Milivojević poručio je predsedavajućoj Vesni Kovač, iz URS, da je time što je izrekla opomenu Radakoviću povredila Ustav, da ne treba da preti poslanicima te stranke, jer smatra da ne mogu da citiraju šta je ko rekao pre dve godine o istoj temi koja je danas na dnevnom redu.

U polemiku se uključio i šef poslaničkog kluba SNS Veroljub Arsić, koji je upitao u vreme čije vlasti su se obogatili ti tajkuni, koji su kupovali zemljište od grada Beograda.

"Najviše bogatstvo su sticali dok je DS bila na vlasti. DS je imala priliku u proteklih pet godina da se obračunate sa tajkunima, a oni su postali još bogatiji, vi ste vašu priliku propustili, mi našu nećemo. Niste iskoristili priliku, jer ste tajkunima dugovali, morali ste da im dozovolite da budu još bogatiji. Mi im ništa ne dugujemo", rekao je Arsić. LDP je zatražio da se sa dnevnog reda Skupštine Srbije povuku izmene Zakona o podsticanju građevinske industrije Srbije u uslovima ekonomske krize jer jer je taj zakon jedan od ključnih generatora sistemske korupcije.

DS je optužila vlast da ukida konverziju zemljišta kako bi omogućila petorici tajkuna da ne plate dve milijarde evra Beograđanima, dok je Srpska napredna stranka (SNS) upitala DS za vreme čije vlasti su se ti tajkuni obogatili.

Ministar građevine i urbanizma Velimir Ilić rekao je da je "pukla tikva" između tajkuna i DS.

U skupštinskoj raspravi, poslanik LDP Bojan Đurić kazao je da je Zakon o podsticanju građevinske industrije Srbije u uslovima ekonomske krize najbrutalnije kršenje svih pravila ustavnog poretka, slobodne konkurencije i otvorenog tržišta, a da štiti monopole i kartelsko udruživanje.

Na primedbu Đurića da u zakonu nije data analiza njegovih efekata kao i da je navedeno da nisu potrebna sredstva za njegovo sprovođenje, ministar Ilić kazao je da su sredstva za to već obezbeđena u državnom budžetu.

"Ako kažemo da je sve što se radi korupcija, onda ćemo se samo vrteti u krug. Time se ne bavim, ali da završim objekate kao ministar moram. To od mene traže građani čitave Srbije. I da je pobedila druga opcija, to bi moralo da se završi", kazao je Ilić, odgovarajući na primedbe, i naveo da sportske hale i škole čija je izgradnja počela moraju da budu završene.

Đurić je podsetio da je Ilić u vreme dok je bio opozicioni poslanik bio protiv tog zakona, a da sada kada je na vlasti predlaže da se važenje tog zakona "koji je leglo korupcije" produži do kraja 2014. godine. Objedinjena rasprava o setu građevinskih zakona u Skupštini Srbije, pokrenula je polemiku između poslanika opozicije koji tvrde da je Milanu Beku "poklonjeno 120 miliona evra" i ministra građevinarstva i urbanizma Velimira Ilića, koji kaže da jedan izvođač bivše vlasti "duguje državi 30 miliona evra, čime je potopio srpsku privredu".

Poslanik DS Janko Radaković u nizu kritika izrečenih na predloženi zakon podsetio je na svoje izlaganje u parlamentu od pre nekoliko meseci, kada je rekao da je ministar Milan Bačević tražio ukidanje Uredbe o konverziji zemljišta samo iz jednog razloga - da bi mogao da ”dozvoli Milanu Beku da ne plati 120 miliona evra za konverziju Luke Beograd”.

“Ukidate zakon da bi se omogućilo petorici tajkuna da legalizuju ono što su privatizacijom kupili i da ne plate dve milijarde evra Beograđanima”, rekao je Radaković.

On je od ministra Ilića tražio da navede bar jednu stranu kompaniju koja ima zemljište u Srbiji i koja neće platiti konverziju zemljišta, a da “nema posrednika u liku Milana Beka, Miroslava Miškovića, Vojina Lazarevića, Bogoljuba Karića”.

“Da li je ovo dug prema Milanu Beku, a zna se koga je on posećivao dok je taj sedeo na stiroporu i štrajkovao glađu”, rekao je Radaković.
Ministar Ilić mu je odgovorio da tajkuni koje pominje nisu stvoreni bilo gde, već da su bili bliski bivšoj vlasti.

”Koliko vaši izvođači duguju para državi, jedan vaš izvođač duguje 30 miliona evra, potopio je srpsku privredu. Što za savezni SUP (zgrada u Kneza Miloša) ne date dozvolu, izraelska firma dolazi sto puta, obija pragove vlade, kupili su lokacije, a ne mogu da grade, ne date im dozvole, što? Ova vlada se bori da sve dovede u red”, rekao je Ilić.

Ministar je ušao u kratak duel i sa demokratom Nenadom Konstantinovićem.

“Da li je pošteno da parcelu kod Hrama svetog Save prodajete kao pašnjak, trebalo bi mi dva dana da sedim u parlamentu i da nabrajam šta su sve vaši kupili”, rekao je Ilić, a Konstantinović ga podsetio da je on, kao ministar, zadužen za katastar nepokretnosti, pa bi stoga morao da zna šta se vodi kao pašnjak, a šta kao njiva.

“Vi ste zaduženi za katastar nepokretnosti, trebalo bi da znate da se to tako vodi, a zašto se tako vodi, to je pitanje za vas, a ne za mene. Vi biste mogli ovde da nam odgovorite ko su ti kojima ste omogućili ovim zakonom da žive na basplatnom zemljištu, da nam objasnite ko dobija i ko zarađuje donošenjem ovakvog zakona”, rekao je Konstantinović.

Malo o kloniranju i simpatijama

Tokom objedinjene rasprave o predloženom setu izmena zakona iz oblasti građevinarstva, poslanici su se "dotakli" i kloniranja, pa je tako poslanik liberala Bojan Đurić, u šali, "upozorio" kolegu naprednjaka Zorana Babića da je "kloniranje ljudskih bića u Srbiji zabranjeno".

U, na momente žustroj raspravi o predloženim izmenama Zakona o planiranju i izgradnji i o podsticaju građevinske industrije u vreme krize, kao i o brojnom reklamiranju Poslovnika, poslanik DS Janko Radaković rekao je kolegi iz SNS Babiću da je "loša kopija gospodina (Aleksandra) Vučića".

"Gospodine Babiću, loša ste kopija gospodina Vučića. Kada kažemo dokazi, vi kažete - vi se derete, kaže mi da pričam glasno", rekao je Radaković Babiću, na šta mu je zamenik šefa poslanika naprednjaka odgovorio da je to za njega čast.

Zahvaljujući na poređenju sa svojim liderom stranke, Babić je rekao: "To je u Srbiji čast, čast je biti kopija čoveka koji je personifikacija borbe protiv kriminala i korupcije".

Za reč se potom javio Đurić koji je podsetio Babića da je “kloniranje ljduskih bića u Srbiji zabranjeno”.

Pored konverzije, tokom reklamiranja Poslovnika postavilo se i pitanje simpatija i antipatija. Tako je šef poslanika SPO Aleksandar Jugović konstatovao da predsedavajuća Vesna Kovač "ne gaji simpatije prema njemu, jer ga, iako se prvi javi, poslednjeg prozove".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: