SPS i SNS složne u bitnim pitanjima

Premijer Ivica Dačić kaže da SNS i SPS imaju potpuno jedinstven pogled o pitanjima pridruživanja EU, Kosova i Metohije i ciljeva ekonomske politike.

Izvor: B92, Tanjug

Ponedeljak, 17.12.2012.

13:05

Default images

Podsetivši da se danas u Briselu održava sednica radnih grupa koje bi trebalo da otklone sve nesporazume vezane za integrisano upravljanje administrativnim prelazima na severu Kosova, Dačić je naveo da se platforma ne može postaviti tako da se posle "nađete u situaciji da ne možete ni napred ni nazad".

Premijer je rekao da bi predsednik Srbije u narednim danima trebalo da upozna šefove poslaničkih grupa koji nisu iz vladajuće koalicije sa viđenjem rešavanja kosovskog pitanja, kao i da će se o tome razgovarati sa Srbima iz pokrajine.

Podsetimo, sastanak državnog vrha održan je juče u vili "Bokeljka", i završen je posle više od četiri sata razgovora. Nakon toga razgovore su nastavili Dačić i lider SNS Aleksandar Vučić.

Dačić je na današnjoj konferenciji za novinare, posle susreta s premijerom Češke, ponovio da su sva pitanja o kojima se juče razgovaralo veoma osetljiva i delikatna.

"Potrebno je jedinstvo i saglasnost je postignuta. Dve najjače stranke u vladajućoj koaliciji - SPS i SNS - imaju jedinstven pogled na sva ta pitanja, uključujući i borbu protiv kriminala i korupcije, koja mora da se nastavi", rekao je Dačić novinarima.

Kako je dodao, s Vučićem je razgovarao o budućim koracima Vlade, imajući u vidu da je potrebno da Vlada ima snagu da reši ta pitanja. On je podsetio da je to bio redovni sastanak šefova stranaka vladajuće koalicije, koje on kao premijer održava radi bolje koordinacije Vlade, a da je, kada je reč o KIM, analizirano postojeće stanje u vezi s dijalogom, ali i s primenom sporazuma postignutih s Prištinom.

"Postoji problem kada je reč o zajedničkom upravljanju prelazima. Danas se u Briselu održava sednica radnih grupa koje bi trebalo da otklone sve te nesporazume", rekao je Dačić.

Kako je podsetio, u Briselu je dogovoreno da do 10. januara neće biti naplate carina, niti će biti problema oko ličnih dokumenata i registarskih tablica. U januaru se nastavlja dijalog o tim temama za koje je potrebno pronaći održivo rešenje - da li da se plaća carina i kome, kako će se raspodeljivati prihodi i druga pitanja, dodao je on.

Prema njegovim rečima, sem o evropskim integracijama i o KIM, razgovaralo se i o ekonomskoj situaciji u zemlji i u tom kontekstu pozvana su bila tri direktora javnih preduzeća - EPS, Telekoma i Srbijagasa.

Ilić: Dug i buran sastanak

Beta
Ministar gradjevinarstva i urbanizma Velimir Ilić izjavio je da je na sastanku državnog vrha postignuto maksimalno jedinstvo po svim pitanjima.

"Jeste dugo trajalo, diskusija je bila burna, ali pokazalo se puno jedinstvo po svim pitanjima. To je veoma važno", rekao je Ilić novinarima u Skupštini Srbije.

Ilić je precizirao da je na sastanku razgovarano o platformi, da je dogovoreno da predsednik Srbije Tomislav Nikolić o tome razgovara i sa poslanicima, da je razgovarano o privredi, radu javnih preduzeća, zbog čega su u jednom delu sastanka bili i direktori pojedinih javnih preduzeća.

"Želeli smo da vidimo šta partije, predsednik države, premijer i drugi funkcioneri države misle, kakva su njihova vidjenja za rešavanje problema u zemlji i kako ih prevazići", rekao je Ilić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: