SAD: Rusija konačno shvatila

SAD pozdravio danas "priznanje" Rusije da bi sirijski pobunjenici mogli da uspeju u svom nastojanju da sruše s vlasti predsednika Bašara el-Asada.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 13.12.2012.

22:25

Default images

Vašington je pozvao vlasti u Moskvi da zajednički vode mirnu političku tranziciju u Siriji.

"Želimo da prokomentarišemo da je ruska vlada konačno shvatila kako stoje stvari i da su (sirijskom) režimu dani odbrojani", rekla je portparolka Stejt departmenta Viktorija Nalend.

"Sada se postavlja pitanje da li će se ruska vlada pridružiti nama i međunarodnoj zajednici, koji sarađujemo s opozicijom i pokušavamo da sprovedemo mirnu demokratsku tranziciju", dodala je Nalend.

Zamenik ministra spoljnih poslova Mihail Bogdanov izjavio je danas da sirijski predsednik Bašar Asad sve više gubi kontrolu nad državom, da postoji mogućnost da opozija pobedi, a da ruska vlada radi na planovima evakuacije svojih građana iz Sirije, ukoliko za to bude bilo potrebe.

Nalendova je rekla i da komentari Bogdanova pokazuju da Moskva sada vidi pravo stanje stvari u Siriji i da bi Rusija trebalo da stane iza napora da se prekine krvoproliće u toj zemlji.

"Oni (Rusija) bi trebalo da odustanu od svake podrške Asadovom režimu, bila ona materijalna ili finansijska", dodala je portparolka Stejt departmenta.

Nalendova je, takođe, pozvala Rusiju da pomogne SAD da identifikuje ljude u Siriji koji bi mogli da pomognu u formiranju tranzicionalnih struktura, preneo je Rojters.

Od marta prošle godine, kada su započeli protesti protiv Asadovog režima u Siriji, koji su prerasli u građanski rat, život je izgubilo više od 40.000 ljudi, procenjuju opozicioni aktivisti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: