Babić: Platforma o KiM u ponedeljak

Platforma o Kosovu i Metohiji biće u ponedeljak, 17. decembra, predstavljena šefovima poslaničkih grupa, najavio zamenik šefa poslaničkog kluba SNS Zoran Babić.

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 13.12.2012.

14:48

Default images

Babić je Tanjugu rekao da će u ponedeljak predsednik parlamenta Nebojša Stefanović održati sastanak sa šefovima poslaničkih grupa, kada će im biti predočen tekst platforme.

“U skladu sa već poznatim najavama i dogovorom, tekst platforme biće predstavljen na sastanku u ponedeljak, kome će prisustvovati svi šefovi poslaničkih grupa,” rekao je Babić.

Predsednik parlamenta juče je novinarima u Skupštini Srbije rekao da očekuje da će se platforma o Kosovu i Metohiji naći na dnevnom redu parlamenta do kraja godine.

“Očekujem da se do kraja godine steknu uslovi za sazivanje sednice parlamenta na kojoj će se o platformi raspravljati”, rekao je Stefanović.

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije Slobodan Samardžić rekao je da platforma o Kosovu mora biti radikalna u zaustavljanju sunovrata, odnosno predavanja Kosova ni za šta, čak ni za datum početka pregovora sa EU.

"Platforma kasni, gotovo je i nepotrebna u trenutku kada je Vlada Srbije toliko napredovala u procesu predavanja Kosova Albancima", rekao je Samardžić agenciji Beta.

On je naveo da, kada se pogledaju zaključci EU koje je Vlada Srbije prihvatila kao dobru vest, može se videti da je Vlada kapitulirala na temi Kosova.

"Još ako se prihvate uslovi koji stoje u tim zaključcima, to će biti zaista definitivno priznanje Kosova, pa tek onda određivanje eventualnog termina za početak tih razgovora (o pridruživanju EU)", rekao je Samardžić.

Srbija, kako je naveo, otvara granične prelaze na Kosovu, a nije dobila datum za početak pregovora sa EU.

"Mi sve dajemo, ne dobijamo ništa. Kada kažem sve, u bukvalnom smislu reči daje se teritorija. Takva platforma bi morala da zaustavi taj proces i da bude znak volje Vlade Srbije da okrene list. Bez okretanja lista u kosovskoj politici od leta 2008. do danas u odnosu na tu politiku, nema nikakvog boljitka", ocenio je Samardžić.

On je rekao da ne očekuje da se tako nešto može dogoditi, ali da DSS ne bi hteo da spekuliše i da će sačekati da vidi šta piše u platformi i da će se DSS odnositi kritički prema tom dokumentu ako ne bude značio "okretanje novog lista".

Prema njegovim rečima, platforma treba da polazi od Ustava Srbije i Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN i da ukaže na potrebu odbacivanja svih onih akata dela međunarodne zajednice, pre svega zapadnog sveta koji su besomučno kršili i međunarodno pravo i svoje unutrašnje pravo u pokušaju da oduzmu Kosovo od Srbije.

Drecun: Platforma ne nudi čarobna rešenja

Poslanik vladajuće SNS Milovan Drecun rekao je da ne očekuje da će platofrma o Kosovu ponuditi čarobna rešenja, ali da će definisati principe koji su polazna tačka za dalje pregovore s Prištinom.

"Jedan princip koji će biti i polazna i nepovratna osnova i poslednja tačka, dakle - nema priznanja secesije Kosova i Metohije. To moramo svuda da ponavljamo", rekao je agenciji Beta Drecun, koji je i predsednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju.

On je naveo da Srbija mora da ubedi onaj deo međunarodne zajednice koji stoji iza secesije Kosova da zaista ni po koju cenu neće priznati samoproklamovanu nezavisnost Kosova.

Drecun je naveo da misli da će platforma, koju bi početkom iduće sedmice trebalo da predstavi predsednik Srbije Tomislav Nikolić, sadržati osnovne principe za pregovarački proces koji je započet direktnim dijalogom Beograda i Prištine, odnosno suštinske stvari za njegov nastavak.

"Nemam nikakvu dilemu da je konačna svrha ovog procesa koji je premijer Srbije (Ivica Dačić) započeo sa (kosovskim premijerom Hašimom) Tačijem da rešimo status Kosova i Metohije. To su suštinska politička pitanja, ali će, između ostalog, sadržati i neka naša viđenja kako treba rešavati tzv. tehnička pitanja kao što su na primer telekomunikacije, elektrosistem i sve drugo od čega zavisi život ljudi", kazao je Drecun.

Jugović: Platforma treba da ima samo dve tačke

Potpredsednik SPO Aleksandar Jugović rekao je da bi platforma o Kosovu trebalo da sadrži samo dve tačke.

On je agenciji Beta kazao da bi prva tačka trebalo da glasi da Srbija nikada ne sme priznati nezavisnost Kosova i Metohije iz nacionalnih, istorijskih, epskih, mitskih i svih drugih razloga.

"Druga tačka bi trebalo da glasi - osnova za pregovore Beograda i Prištine uz posredovanje Brisela trebalo bi da bude nestatusni deo Ahtisarijevog dokumenta koji se svakako može poboljšati u interesu Srba, naročito u onom delu koji se odnosi na sever Kosova", rekao je Jugović.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić trebalo bi početkom iduće sedmice da rukovodstvu Skupštine Srbije i šefovima poslaničkih grupa predstavi platformu o Kosovu.

Kako je najavio predsednik parlamenta, parlament bi o platformi trebalo da raspravlja do kraja godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: