Privrednici sa carinicima Euleksa

Predstavnici privrednika sa severa Kosova su upoznali predstavnika carine Euleksa s problemima s kojima se susreću na integrisanom prelazu na Jarinju.

Izvor: B92

Četvrtak, 13.12.2012.

09:39

Default images

Jedan od privrednika sa severa Kosova Slaviša Milentijević izjavio je Tanjugu da im je predstavnik Euleksa preneo da predstavnici Prištine i Beograda u Briselu razgovaraju o tehničkim detaljima vezanim za integrisano upravljanje prelazima i da će sutra moći da im kaže više detalja o tome šta je dogovoreno.

Milentijević je još jednom ukazao na problem privrednika jer, kako je objasnio, kosovski carinici na integrisanom prelazu kod Jarinja ne dozvoljavaju unošenje akcizne robe, koju usmeravaju na prelaz Merdare.

Takođe, dodao je on, mi privatnici izbegavamo da uvozimo i neakciznu robu, jer se i ona upućuje na carinjenje u južni deo Mitrovice, iako je PDV za tu robu plaćen u centralnoj Srbiji.

“Mi prihvatamo da i dalje plaćamo dažbine na akciznu robu državi Srbij,i jer smatramo da će naša država imati dosta gubitaka ako to ne bude tako”, rekao je on.

“Mi tražimo da radimo, živimo i postojimo. Ovo nije politička, već privredna organizacija, u suprotnom ostajemo bez robe. Ja imam ugovor sa NIS-om koji je potpisan nedavno i uspeo sam da uvezem samo jednu cisternu na sever Kosova”, rekao je Milentijević, podsetivši da na severu pokrajine postoji oko 40 benzinskih pumpi.

On je naglasio da preduzetnici sa severa Kosova ne žele da pored Jarinja idu na prelaz Merdare, jer nemaju KS registarske oznake, dalji je put i, kako kaže, nebezbedno je.

Milentijević je kazao da je na inicijativu privrednika zakazana za sutra u 16 časova u Leposaviću zajednička sednica četiri opštine sa severa Kosova na kojoj će biti reči o situaciji nastaloj nakon početka sporovođenja dogovora o IBM na prelazu Jarinje. Tražimo od lokalne samouprave da nam omogući da radimo i ništa više, zaključio je Milentijević.

Privrednici su ranije od šefa pregovaračkog tima Beograda Dejana Pavićevića zatražili da objasni zbog čega kosovski carinici na prelazu kod Jarinja traže da se roba namenjena severu Kosova carini.

Pavićević, inače, nije bio dostupan da za Radio B92 odgovori na pitanje da li su u pitanju nesporazumi u primeni sporazuma ili je naplata carina sastavni deo sporazuma koji je postignut s Prištinom. Bivši šef pregovaračkog tima Borislav Stefanović kaže za Radio B92 da naplata carina nije dogovorena kada je on pregovarao s Prištinom.

"Naplata ni carina ni poreza nije bila deo razgovora u Briselu kada sam ja vodio pregovarački tim. Znajuči da će to biti predmet mogućih zloupotreba od strane Prištine, mi smo u jednu od tačaka sporazuma IBM kaže da nikakva pitanja koje se tiču raspodele prihoda nisu bila predmet ovih razgovora. Prema tome to čak piše i u sporazumu", kaže Stefanović.

Stefanović, međutim, kaže da je bilo pritisaka da naplata carina bude deo sporazuma s Prištinom

"Oni su pokušavali da objasne da je neophodno da se vrši ta funkcija i da se vrši na mestima na kojima je to predviđeno. Ali mi smo insistirali na tome da se to ne vrši na prelazima, nego u južnoj Mitrovici kako sada kažu da je Ivica Dačić dogovorio. Priština je insistirala da se to radi na prelazima. Mi smo insistirali da sve buduće cerinske radnje radi Euleks, otprilike u tom trouglu se ta rasprava neuspešno i završila", rekao je Stefanović za Radio B92.

S druge strane, član predsedništva DSS Marko Jakšić kaže da bi se trebalo usprotiviti uspostavljanju integrisanog prelaza Brnjak, ako na prelazu kod Jarinja ne budu rešeni problemi u vezi sa carinjenjem robe namenjene severu Kosova. Gostujući u programu Radija “Kontakt plus” u Kosovskoj Mitrovici, Jakšić je rekao da je zbog ovih problema on za nove proteste Srba, ali da politiku u vezi s tim vode predsednici četiri opštine sa severa Kosova i načelnik okruga.

Inače, u Briselu se danas sastaju Radne grupe Beograda i Prištine za implementaciju postignutih dogovora. Portparolka visoke predstavnice EU Maja Kocijančić kaže za B92 da su u Briselu upoznati sa situacijom i da veruju da će problemi biti prevaziđeni.

"Mogu vam isto reći da je radna grupa o IBM u dnevnom kontaktu oko problema praktičnih pitanja oko implementacije, treba razumeti da je to još uvek rad koji je u toku, dakle još nije završeno i za nas je važno da je implementacija počela. I mi pozivamo i jednu i drugu stranu da nastave sa naporima u smeru potpune implementacije", rekla je Maja Kocijančić.

Na problem sa carinjenjem ukazuju i u Privrednoj komori Kosova i Metohije, a plaćanje carine i nije jedini problem, kaže predsednik komore Vukoje Vukojević.

"Sada plaćanjem carine dva posto, mi ulazimo u jedan problem, a to je da nećemo moći da funkcionišemo ako ne budemo registrovani po poreskim zakonima, odnosno da budemo registrovani u Agenciji za privredne registre Prištine. A da bi smo se tamo registovali moramo da imamo sve dokumenta na albanskom jeziku i samim tim postajemo privredni subjekat sa KiM, koji mora da poštuje ova pravila", kaže Vukojević.

Da na prelazima Jarinje i Brnjak neće biti carinjenja robe namenjene severu Kosova tvrdio je i predsednik vlade Ivica Dačić, posle sastanka sa Hašimom Tačijem u Briselu, a između ostalog - to je navedeno i u zaključcima koje je Vlada Srbije uputila opštinama na severu Kosova od 6. decembra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

72 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: