EU: Sada je sve na Srbiji

Šefovi država i vlada EU pozdravili su ministarske zaključke kojima je otvorena mogućnost da Srbija počne pregovore o članstvu do juna 2013. godine.

Izvor: B92

Četvrtak, 13.12.2012.

00:22

Default images

Oni ističu da je sada sve na Srbiji.

"Otvaranje pregovora je moguće u junu, ali to, pre svega, zavisi od Srbije", rekao je novinarima u Briselu premijer Slovenije Janez Janša.

Janša je jedan od malobrojnih učesnika Samita koji su danas hteli da odgovaraju na pitanja novinara o proširenju, budući da je ta tema, o kojoj su ministri postigli punu saglasnost, danas praktično apsolvirana i očekuje se da na Samitu bez debate zaključi ministara budu samo potvrđeni.

Danska premijerka Hele Torning-Šmit kratko je dobacila novinarima da pozdravlja zaključke i debatu o daljem proširenju Unije.

Iako je zaključkima ministara "na odloženo" dato zeleno svetlo Srbiji za pregovore, tokom irskog predsedavanja, premijer Luksemburga Žan Klod Junker, rezervisano je primetio da Srbija ne može baš "sutra ujutro da postane članica Unije".

Hrvatski premijer Zoran Milanović, međutim, izražava nadu da će Srbija što pre početi poregovore.

"To je hrvatski interes. Nije to fraze radi, nego to zaista mislim. Susedi smo i treba raditi, zarađivati, trgovati, komunicirati i ja sa svoje strane dajem punu podršku tome", rekao je Milanović.

Ranije danas, nemačka kancelarka Angela Merkel je izjavila da Evropska unija u ovom momentu neće donositi odluke o početku pristupnih pregovora sa zemljama kandidatima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: