"Hrvatsko pregovaranje - za primer"

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za evropske integracije Milan Pajević kaže da Srbija na evropskom putu nema bolji primer od hrvatskog primera pregovaranja.

Izvor: Beta

Sreda, 12.12.2012.

21:12

Default images

Taj primer je najrelevantniji za Srbiju, najsvežiji i nema jezičkih barijera, rekao je Pajević.

"Imamo izvanrednu saradnju sa hrvatskim kolegama iz svih relevantnih sektora, odnosno različitih pregovaračkih timova. Naša ideja je da sve to dupliramo i tripliramo, zato što je hrvatski primer pregovaranja najrelevantniji za nas, najsvežiji, i treće, što je verovatno najvažnije, nema jezičkih barijera", rekao je Pajević za agenciju Beta.

On je pred projekciju dokumentarnog filma "Sumrak heroja: Hrvatska, Evropa i Međunarodni tribunal", o putu Hrvatske od izolovane zemlje 1999. do članice EU, istakao da je u opsegu onoga što se traži "Hrvatska svakako najbliža Srbiji".

"Moja trajna konstatacija je da je velika greota što mi nismo išli ukorak sa hrvatskim koracima. Treba da se prisetimo da smo 2000. Bili takoreći izjednačeni, i da smo mi zbog naših sopstvenih neodlučnosti, s jedne strane, a s druge, zbog objektivno nasleđenih velikih problema kakve nije imala nijedna država, kao što je pitanje Kosova, ili kao što je ona sirota zajednička neuspešna konstrukcija zvana Srbija i Crna Gora, dramatično zakasnili u odnosu na Hrvatsku", rekao je Pajević.

On je dodao da kada se kasni za onim što je optimalno, "onda vam se tovare nove obaveze".

"Tako da umesto da smo dobili kandidaturu 2005-06, mi smo je dobili 2012, a evo vidite, Hrvatska ulazi 2013. u EU. Ali, kad već nismo išli uporedo, sada nam ostaje da učimo na njihovim dobrim primerima, ali i da učimo iz onoga što su oni konstatovali da nisu dobro radili", ukazao je Pajević.

On je dodao da najveću pomoć na evropskom putu Srbija od Hrvatske može da dobije u prenosu znanja i iskustava, kao i da se u tom smislu već odvija veliki broj seminara u različitim oblastima u kojima Beograd treba da se usaglasi sa evropskim propisima.

Predsednica skupštinskog Odbora za evropske integracije Milica Delević je istakla da postoje iskustva koja se mogu razmeniti, i "ona se uglavnom odnose na organizaciju posla, prevođenja i procesa pregovora, ali postoje stvari koje su različite, i politčki izazovi u svakoj zemlji su drugačiji".

"Ideja evropske integracije na drugačiji način je prihvaćena u Srbiji i drugačijim izazovima je podložna u Srbiji. Postoji nešto što se može razmeniti, a postoje stvari koje su specifične za svaku zemlju, jer ovaj proces je u suštini jedan unutrašnji reformski proces", ocenila je Delević.

Milan Pajević je ukazao na potrebnu dozu hitnosti u transferu znanja, "s obzirom da će dobar deo hrvatskih kolega sledeće godine kada Hrvatska formalno uđe u EU preći da radi za briselsku administraciju".

"U svakom slučaju, znanje vetri, protok vremena čini da ljudi zaboravljaju stvari i da ne mogu da ga tako ažurno prenesu kao što je sada slučaj. Odatle proističe naša ideja da ubrzamo taj transfer znanja", rekao je Pajević.

On je na pitanje novinara da li će zahlađenje odnosa Srbije i Hrvatske posle oslobađajuće presude Haškog tribunala hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču uticati na pomoć Zagreba Beogradu na evropskom putu, ocenio da se "poremećaj u odnosima može smestiti samo u korpu političkih odnosa".

"Nažalost, samo politički odnosi su zastali u ovom trenutku. Međutim, taj trenutak neće dugo da traje, očekujem da će i u toj sferi da dođe vrlo brzo do normalizacije, da ne kažem otopljenja", naveo je Pajević.

On je dodao da su privredni odnosi ne samo isti, već u ovoj godini rastu, odnosno, veća je trgovinska razmena nego ranije, a i turizam se razvija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: