SAD: Pjongjang će snositi posledice

Severna Koreja će se suočiti sa "posledicama" zbog današnjeg lansiranja rakete, saopštila je Bela kuća.

Izvor: Tanjug

Sreda, 12.12.2012.

20:58

Default images

"Predsednik (SAD) je zabrinut zbog ponašanja Severne Koreje. Ona je odabrala (da se ne povinuje svojim međunarodnim obaezama) i zbog toga će biti posledica", izjavio je novinarima portparol Bele kuće Džej Karni.

Karni nije precizirao kakve bi akcije Vašington mogao da preduzme u slučaju Severne Koreje, navodeći da američki zvaničnici žele prvo da vide šta će učiniti Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija, preneo je Rojters.

Savet bezbednosti UN je osudio severnokorejsko lansiranje rakete i najavio nastavak razgovora o odgovoru na potez Pjongjanga.

"Članice Saveta bezbednosti osuđuju ovo lansiranje koje je jasno kršenje rezolucija 1718 i 1874 Saveta bezbednosti", izjavio je predsednik te organizacije marokanski ambasador Muhamed Lulički.

"Članice Saveta bezbednosti nastaviće konsultacije o odgovarajućem odgovoru", rekao je marokanski ambasador posle sastanka iza zatvorenih vrata o severnokorejskom lansiranju rakete.

Severna Koreja uspešno je lansirala danas raketu dugog dometa koja je ponela meteorološki satelit u orbitu.

SAD, Južna Koreja i Japan veruju da je reč o testu, i da bi raketa koja je lansirana jednog dana mogla da ponese nuklearne bojeve glave i pogađa mete, kao što je teritorija SAD.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: