Delevićeva: Zaključci EU dobra vest

Milica Delević izjavila je da su zaključci Saveta ministara spoljnih poslova EU o pregovorima o članstvu Srbije u Uniji dobra vest za Srbiju.

Izvor: B92

Sreda, 12.12.2012.

20:44

Default images

"Najavljivanjem mogućnosti za otvaranje pregovora u šestomesečnom periodu, mi smo juče dobili jednu dobru vest za Srbiju, jer kada otpočnu pregovori, ključni prioritet u odnosima EU i Srbije biće sprovođenje reformi", rekla je Milica Delević, predsednica skupštinskog Odbora za evropske integracija agenciji Tanjug.

Šefovi diplomatija zemalja članica EU zaključili su juče u Briselu da Evropski savet tokom prve polovine sledeće godine treba da predloži otvaranje pregovora o članstvu sa Srbijom ukoliko se nastavi sa reformama i ostvari dovoljan napredak u dijalogu sa Prištinom.

Bivša direktorka Kacelarije za evropske integracije rekla je da zaključci ministara spoljnih poslova EU ukazuju da je moguće početi pregovore u šestomesečnom periodu, a, kako je dodala, da li je to i izvesno zavisiće pre svega od napretka dijaloga Beograda i Prištine.

"Dijalog u periodu koji predstoji zahteva postizanje novih dogovora. Ono što je dogovoreno za vreme prethodne vlade sada je primenjeno, a do nove procene napretka biće potrebno postići nove dogovore i ući u njihovu primenu", kazala je ona.

Ukoliko sledeći izveštaj bude pozitivan i Savet EU ga tokom proleća podrži, dodala je Delevićeva, neće se oklevati sa pozivom Srbiji za početak pregovora.

Na pitanje šta bi Srbija dobila razmenom iskustava sa Hrvatskom koja će 2013. ući u EU, Milica Delević je ocenila da postoje iskustva koja je moguće razmeniti, ali i da su mnoge stvari različite od zemlje do zemlje.

"Politički izazovi u svakoj zemlji su drugačiji...Ideja evropske integracije na drugačiji način je prihvaćena i drugačijim izazovima je podložna u Srbiji. Postoji nešto što se može razmeniti, a postoji i nešto što je specifično za svaku zemlju, jer ovaj proces je u suštini jedan unutrašnji reformski proces", zaključila je Delević.

Ona je zajedno sa direktorom Kancelarije Vlade Srbije za evropske integracije Milanom Pajevićem i zamenikom predsednika Evropske inicijative za stabilnost Kristofom Banderom učestvovala u panel diskusiji "Put Hrvatske od Tuđmana do pristupanja EU: šta to znači za Srbiju?", koja je u beogradskom Kulturnom centru održana posle projekcije filma "Sumrak heroja: Hrvatska, Evropa i Međunarodni tribunal".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: