DSS: Dinkić pisao za Kebu i Dženana

DSS traži da Dinkić ne učestvuje u raspravi o Zakonu o autorskim pravima zbog sukoba interesa jer je komponovao za Kebu, Dženana Lončarevića, Kikija Lesandrića.

Izvor: Beta

Sreda, 12.12.2012.

17:02

Default images

Na početku popodnevne rasprave u Skupštini Srbije poslanica DSS-a Milica Radović rekla je da bi taj zakon trebalo da brani drugi ministar. "Ne možete da mi kažete da čovek nije lično zainteresovan za ishod ove rasprave", rekla je i navela da je Dinkić komponovao za Bojana Rajevića Piromana, Kebu, Dženana Lončarevića, Kikija Lesandrića i Đorđa Davida".

"Mlađan Dinkić je lično zainteresovan, on prima određene naknade organizacije muzičara Srbije", rekla je Milica Radović iz DSS-a.

Na to je reagovala poslanica Snežana Stojanović Plavšić iz vladajućih URS, čiji je Dinkić lider, koja je navela da ministar može da bude aktivan i u drugim oblastima.

"Ministri imaju svoje karijere i u drugim oblastima života. Ovo je potpuno promašena tema", kazala je Stojanović Plavšićeva.

Predsednik Skupštine Nebojša Stefanović kazao je da nije povređen Poslovnik o radu parlamenta, jer vlada određuje ko je njen ovlašćeni predstavnik na sednicama parlamenta.

Stefanović je kazao da ne bi ulazio u tu raspravu, jer bi se onda otvorilo pitanje da li poslanici koji su vlasnici kompanija mogu da učestvuju u raspravi o pojedinim zakonima.

Nebojša Stefanović je kazao da je Snežana Stojanović Plavšić smatrala da je rasprava o ovoj temi narušila dostojanstvo skupštine i istakao da se o svakom zakonu izjašnjava Skupština, a ne ministar.

"Mi odlučujemo da li će zakon biti usvojen ili ne. Ministar može da da obrazloženje zakona, ali mi odlučujemo i o zakonu i o amandmanima", rekao je Stefanović i upitao da li je sukob interesa ako je neko od poslanika kompozitor.

On je naglasio da ministar ne glasa o zakonima nego samo u ime vlade obrazlaže zakon.

Marijan Rističević iz poslaničke grupe vladajuće Srpske napredne stranke kazao je da vlada određuje svog predstavnika u parlamentu.

"Što se tiče sukoba interesa, mi ovde imamo poslanike raznih zanimanja pa smo glasali o raznim zakonima i zajmovima", kazao je
Rističević.

Posle kraće polemike, poslanici su u prisustvu ministra Dinkića počeli razmatranje amandmana na izmene Zakona o autorskom i srodnim
pravima koje predviđaju ukidanje "muzičkog dinara" za zanatlije i smanjenje za ugostitelje. Skupština Srbije završila je raspravu o amandmanima na izmene Zakona o autorskom i srodnim pravima koje predviđaju ukidanje "muzičkog dinara" za zanatlije i smanjenje za ugostitelje.

Skupština rad nastavlja sutra, a poslanici će razmatrati amandmane na zdravstvene zakone, koji između ostalog predviđaju da
država preuzme 13,5 milijardi dinara duga koji zdravstvene ustanove imaju prema veledrogerijama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: