Živojinović o "stečajnoj mafiji"

Optuženi u aferi stečajna mafija Miljko Živojinović, koji je 6 godina u bekstvu, video-linkom iz Pariza na pres konferenciji govorio o Miškoviću i C marketu.

Izvor: Beta

Sreda, 12.12.2012.

17:18

Default images

Živojinović, nekadašnji stečajni upravnik "Rada", optužen je kao jedan od 34 člana grupe "stečajna mafija", je tokom konferencije za novinare koju su organizovali advokati optuženih je tvrdio da je postupak protiv njega i ostalih optuženih montiran zbog privatnih interesa nekih pojedinaca.

Na konkretno pitanje novinara da li je u pitanju privatni interes vlasnika Delta holdinga Miroslava Miškovića, Živojinović je odgovorio da za to nema dokaze, ali da se iz okolnosti i njegovih "konkludentnih radnji", (radnja koja ukazuje na nečiju volju ili nameru), kako je naveo, to može zaključiti.

"Ja nemam dokaze da je to uradio Mišković, ali kupovina C marketa znatno ispod cene - za 29 miliona evra, pa prodaja za milijardu, političko okruženje u kom je bio i druge okolnosti govore tome u prilog, a na javnosti je da zaključi", rekao je Živojinović, za kojim je zbog bekstva na snazi međunarodna poternica.

Advokati Marko Kljajević, Miroslav Todorović i Aleksandar Lojpur govorili su o kršenju prava odbrane, tvrdeći da predsednik sudskog veća koje sudi toj grupi sudija Dušan Vojinović želi da po kratkom postupku okonča postupak koji traje već šest godina, jer želi da se vrati u Novi Sad, odakle je delegiran, a mandat mu ističe 31. decembra.

Branioci optuženih iz grupe poznate kao "stečajna mafija", već tri dana brojnim procesnim zahtevima odlažu izlaganje završnih reči na suđenju, koje se nastavlja sutra u Palati pravde.

Optužnica protiv okrivljenih podignuta je u oktobru 2006, šest meseci nakon hapšenja osumnjičenih, a suđenje je počelo u januaru 2007.
Pripadnici grupe se terete da su od početka 2003. do hapšenja 12. aprila 2006. kupovali preduzeća u stečaju po znatno nižim cenama i uzimali proviziju od njihove prodaje.

Prvi na optužnici označen je nekadašnjii predsednik Trgovinskog suda u Beogradu Goran Kljajević, a pored njega kao organizatori pominju se beogradski advokat Nemanja Jolović, nekadašnji direktor Kreditno-eksportne banke Sekula Pijevčević, vlasnik "Eko produkta" Milinko Brašnjević, kao i nekadašnja direktorka "Poštanske štedionice" Jelica Živković.

Nekadašnji direktor "C marketa" Slobodan Radulović je u bekstvu i sudi mu se u odsustvu.

Tužilaštvo za organizovani kriminal je u septembru preciziralo optužnicu protiv "stečajne mafije" i odustalo od krivičnog gonjenja Svetlane Pantović Brašnjević.

U optužnici nije precizirana materijalna šteta koju je ta grupa svojim delovanjem pričinila državi i građanima, ali u tužilaštvu procenjuju da se radi o iznosu od 30 do 50 miliona evra.

Advokat Marko Kljajević rekao je da je reč o fabrikovanom krivičnom postupku, čiji je cilj da se prikriju stvarni izvršioci krivičnih dela, a da su u centru tog falsifikovanja pravde političke stranke, koje su bile na vlasti 2006. godine.

"U Dnevniku RTS-a su vodili rat protiv optuženih kao što su u Dnevniku vodili rat u Bosni. Koreni takvog postupka su u sovjetskim postupcima tridesetih godina prošlog veka. Sudija Dušan Vojnović je predstavnik razbojničkog pravosuđa. Sve sam u životu video i doživeo, ali sam zažalio što sam ikada kročio na Pravni fakultet", rekao je on.

Advokat Marko Kljajević zastupa svog brata Gorana Kljajevića, optuženog bivšeg predsednika Trgovinskog suda u Beogradu.

Advokat Miroslav Todorović rekao je da je Goranu Kljajeviću na suđenju pozlilo i da je pao na pod u sudnici, a da ga je sudija Vojnović kaznio sa 150.000 dinara zbog navodnog nepoštovanja suda.

"Kaznio je čoveka koji leži u ropcu i nije ga ni pogledao. Kljajević je mogao da završi na Novom groblju a da sud ne prihvati odgovornost za to", rekao je Todorović.

On je naveo da je Specijalni sud zapravo sud za privilegovane sudije, koje dobijaju dvostruke ili trostruke plate i da jedan sudija Specijalnog suda državu košta i više od 10.000 evra.

"Njima je u interesu da postupak traje sedam godina, jer sudija ima platu od 4.000 evra i obezbeđenje", rekao je Todorović.

On je suđenje "stečajnoj mafiji" uporedio sa suđenjem komandantu Jugoslovenske vojske u otadžbini Dragoljubu Mihailoviću, jer je "presuda unapred doneta".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Podeli: