Reakcije na privođenje Miškovića

Ministar građevinarstva Velimir Ilić prvi reagovao na privođenje Miroslava Miškovića, rekavši da je bio protiv njegovog ulaska u putarska preduzeća.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 12.12.2012.

11:19

Default images

Ilić je podsetio da je u vreme prodaje putarskih firmi bio ministar zadužen za saobraćaj u Vladi Srbije čiji je predsednik bio Vojislav Koštunica.

"Sećate se moje izjave - 'Miškoviću, prikoči, ne sme to tako da se uradi'. Zbog toga sam bio napadnut u medijima, kritikovan i imao sam mnogo problema zbog izjave da se zaustavi takva prodaja", kazao je Ilić.

On je kazao da jedan čovek ne može da uđe i u putnu privredu, avio-industriju, agrar, banke, osiguranje, trgovinu i da svuda bude monopolista. "To stvarno nije vodilo ničemu. Suprotstavio sam se ulasku Miškovića u putnu privredu", rekao je Ilić. On je istakao da su firme Preduzeća za puteve Niš, Kragujevac i Beograd bile ključne u Srbiji i okosnica razvoja srpske putne privrede.

Ministar je naglasio da je znao da će doći do problema zbog prodaje tih preduzeća, što se kasnije i pokazalo. "Na ulici je ostalo 1.000 ljudi. Mi sada nemamo te putne firme koje su bile vodeće u Srbiji", naveo je Ilić.

Vlasniku Delta holdinga Miroslavu Miškoviću, njegovom sinu Marku, biznismenu Milu Đuraškoviću i za još sedmoro osoba, koje su jutros privedene, određeno je policijsko zadržavanje od 48 sati.

SPS: Nema zaštićenih

Zamenik predsednika poslaničkog kluba SPS Đorđe Milićević izjavio je, povodom privođenja Miškovića, da je zakon jednak za sve i da nijedan pojedinac ne može biti zaštićen ukoliko je prekršio zakon i ne može biti jači od države.

Milićević je rekao da ne želi da komentariše nijedan postupak, proces ili istragu, jer se to može kvalifikovati kao politički pritisak, ali je naglalsio da je zakon jednak za sve i da niko nije jači od države.

On je naveo da je SPS više puta jasno rekla da Vlada nastavlja da vodi jasnu, odlučnu i kontinuiranu borbu protiv korupcije i da SPS veruje u nadležne organe i institucije.

Upitan da li privođenje Miškovića može da naruši odnose u vladajućoj većini, Milićević je kazao da će većina postojati sve dok njene članice budu na zajedničkom putu oko realizacije proklamovanih načela i da je ništa drugo neće uzdrmati.

Milićević je rekao da ne može ni da potvrdi ni da demantuje da je o privođenju Miškovića bilo reči na Vladi Srbije.

SPO: Istražiti navodne pretnje Miškovića

Predsednik SPO Vuk Drašković izjavio je da predmet "hitne istrage" moraju biti navodne pretnje Miškovića potpredsedniku Vlade Srbije Aleksandru Vučiću.

"To njegovo priznanje mora biti predmet nove i hitne istrage, jer je pretnja terorom opasnija od učešća u spornim privatizacijama", rekao je Drašković agenciji Beta.

Pojedini mediji preneli su da je Mišković, dok ga je policija jutros privodila, pretio Vučiću da neće dočekati večerašnju emisiju na RTS-u, u kojoj gostuje. Deltina advokatska kancelarija je to demantovala i navela da je "istina da je Miroslav rekao da 'Aleksandar ne može večeras da izađe na RTS, ako me prethodno ne uhapsi'".

LDP: Borba protiv korupcije politička kampanja

Poslanik LDP Zoran Ostojić izjavio je da se ta partija zalaže za borbu protiv sistemske korupcije i da će u dobre namere sadašnje vlade poverovati tek kada se usvoji deklaracija LDP o sistemskoj borbi protiv korupcije.

On je novinarima u parlamentu, reagujući na privođenje Miškovića, ponovio da nije dobro što se borba protiv korupcije vodi kao politička kampanja i da je dokaz za to što tabloidi "znaju više i pre nego tužilac".

"Tabloidi su postali neka vrsta službenog glasnika. LDP se zalaže za sistemsku borbu protiv korupcije i u dobre namere sadašnje vlade verovaćemo kada usvoje našu deklaraciju", istakao je Ostojić.

On je podsetio da ta stranka od osnivanja govori o monopolima koji "pljačkaju narod", da su oni obelodanili Miškovićev pokušaj da bude skinut sa "crne liste" preko tadašnjeg američkog ambasadora i da je LDP 2007. godine predlagao da se formira Anketni odbor u skupštini koji bi ispitao poslovanje "Delte".

"Setite se da su tada protiv toga bili oni koji su tada bili na vlasti - (Boris) Tadić, (Vojislav) Koštunica, ali i oni koji su bili opozicija, (Tomislav) Nikolić i (Aleksandar) Vučić", ukazao je Ostojić.

DSS: Prelomni trenutak

Portparol opozicione DSS Petar Petković je ocenio da je privođenje vlasnika Delta "prelomni trenutak u borbi protiv korupcije".

Petković je za agenciju Beta kazao da su kriminal i korupcija "postali ozbiljna pretnja Srbiji" i da je ovo bio poslednji trenutak da se preduzmu "odlučujući koraci". "Očigledno da je bila potrebna politička volja i hrabrost da se udari u sam vrh korupcije", rekao je Petković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

63 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: