Dablin: Novi napadi zbog zastave

Lideri Severne Irske i policijski komandiri pozvali su na mir, pošto su protestantski ekstremisti napali kancelarije i kuće pripadnika najumerenije partije.

Izvor: Beta

Četvrtak, 06.12.2012.

18:31

Default images

Napad se desio zbog njene podrške odluci da se smanji broj dana godišnje kada će britanske zastave moći da se vijore na zgradi Gradske skupštine.

Tvrdokorni britanski ekstremisti reagovali su noćas nasilno na glasanje u ponedeljak u Gradskoj skupštini Belfasta, kada je odlučeno da britanske zastave budu istaknute na državnim ustanovama samo 18 dana godišnje.

Tome je doprinela i Alijansa, jedina partija koja aktivno pokušava da predstavlja sredinu između rivalskih britanskih protestanata i irskih katoličkih zajednica, priključivši se u glasanju katoličkoj strani.

Nekoliko stotina demonstranata provalilo je noćas kapiju gradske skupštine i povredilo 15 policajaca koji su štitili zgradu.

Pre toga je više od 1.500 protestantskih demonstranata marširalo kroz dva kvarta Belfasta, zahtevajući da britanska zastava nastavi tokom cele godine da se vijori na zgradi gradske skupštine.

Fotograf agencije AP Piter Morison pretrpeo je ozbiljne povrede glave i ruke tokom opšte tuče, tokom koje je naveo da ga je policija tukla pendrecima.

U Belfast bi sutra trebalo da doputuje američka državna sekretarka Hilari Klinton, koja trenutno u Dablinu prisustvuje dvodnevnoj ministarskoj konferenciji OEBS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: